Varhelji: EU će učiniti sve što može da ubrza pregovore o članstvu s Crnom Gorom

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je, poslije večerašnje Međuvladine konferencije EU i Crne Gore u Luksemburgu, da će EU učiniti sve što može da ubrza pregovore o članstvu sa Podgoricom koja treba da se fokusira na vladavinu prava.

„Na prvoj političkoj Međuvladinoj konferenciji pod revidiranom metodologijom večeras: snažan politički signal i politički dijalog o ključnim reformama. Crna Gora je već otvorila sva poglavlja i treba da se usredsredi na vladavinu prava kako bi ispunila ključne zahtjeve u poglavljima 23 i 24“, naveo je Varhelji na Tviteru.

On je dodao da je EU dala smjernice Crnoj Gori u tu svrhu i da je zadovoljan što je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić „potvrdio posvećenost rješavanju najvažnijih pitanja“.

„Evropska komisija će biti uz Crnu Goru i učiniti sve što može da ubrza pregovore o članstvu i da podrži evropsku perspektivu Zapadnog Balkana“, naveo je Varhelji, prenosi “BETA”.

Povodom situacije sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, koje još čekaju početak pregovora sa EU, Varhelji je naveo da je prethodnih mjeseci dosta toga urađeno i da je postignut značajan napredak.

„Mislim da se približavamo kraju procesa i sada treba da uložimo sve naše napore da pređemo na naredni nivo, koji podrazumijeva prve međuvladine konferencije (početak pregovora) sa obje zemlje, Albanijom i Sjevernom Makedonijom, kao prioritetno pitanje“, napisao je Varhelji.

 

 

Ostavite komentar: