Uz prisustvo pravoslavnih vjernika: Veliki petak obilježen u Krajini i Dalmaciji

Danas je Veliki petak, najtužniji dan za sve hrišćanske vjernike, obilježen u manastiru Rmanj u Martin Brodu, Hramu Svetog Save u Drvaru i u Hramu Svetog Nikole u Vrlici u Hrvatskoj.


Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije služio je večernje bogosluženje sa iznošenjem plaštanice na Veliki petak u manastirskom paraklisu Svetog Jovana Zlatoustog u Manastiru Rmnju, navodi se u saopštenju iz Kabineta episkopa bihaćko-petrovačkog.

Veliki petak obilježen je i u Hramu Svetog Save u Drvaru u prisustvu velikog broja pravoslavnih vjernika, te u hramu Svetog Nikole u Vrlici u Dalmaciji obilježava se Veliki petak.

Vrlički kraj poznat je po tradiciji Čuvara Hristovog groba, koji postoji još samo u svetom gradu Jerusalimu. Tačni podaci o samim počecima običaja nisu zabilježeni u istorijskim izvorima, ali, prema usmenim predanjima, običaj postoji najmanje 400 godina.

Nesumnjivo duga tradicija je utkana u taj pravoslavni običaj, koji je najvjerovatnije i donijet u Vrliku iz samog Jerusalima.

U vrijeme predvaskršnjih praznika, okupljaju se muškarci, uglavnom mladići i uz blagoslov sveštenika, pristupaju čuvanju Hristovog groba. Vojnička započinje službu na Veliki petak i traje sve vrijeme služenja Svete liturgije na sam Vaskrs. Čuvanje groba počinje od trenutka iznošenja plaštanice.

Ostavite komentar: