Usvojena inicijativa za zabranu okupljanja u Blajburgu

Austrijski parlament danas je, velikom većinom, usvojio inicijativu za zabranu ustaške komemoracije u Blajburgu.

Inicijativu su podnijele Narodna partija (OVP) kancelara Sebastijana Kurca, Socijaldemokratska stranka (SPO), Zeleni i Neos, a ona poziva vladu, i posebno ministra unutrašnjih poslova da, uz pridržavanje Povelje o osnovnim pravima EU, Evropske konvencije o ljudskim pravima i svih ustavnih odredbi, provjere sve mogućnosti za zabranu ovog skupa od iduće godine.

Uz to vlasti pokrajine Koruška treba da analiziraju sve informacije koje imaju u procjeni transakcija nekretnina organizatora okupljanja u Blajburgu „Počasnog blajburškog voda“.

Naime, strahuje se da bi kupovinom dodatnih nekretnina organizatori komemoracije mogli zaobići zabranu, jer ona ne bi mogla obuhvatiti privatni posed.

„Inicijativa jasno stavlja do znanja da se na teritoriji Austrije ne tolerišu nikakva fašistička okupljanja“, naglasili su inicijatori.

Jedino su poslanici Slobodarske partije (FPO) glasali protiv usvajanja inicijative, uz argumentaciju da ona krši pravo na slobodu okupljanja.

Iz FPO, koja je prethodno greškom u Odboru za unutaršnja pitanja glasala za inicijativu, ističu da je stvar vlasti da sankcioniše kršenja zakona, posebno zabrane nacističkih simbola.

Jednoglasno je usvojen prijedlog NEOS i SPO da se razmotri uredba o zabranjenim simbolima, vezano za ustaške simbole, zbog ustaškog grba kao znaka raspoznavanja koji nije obuhvaćen tom uredbom.

SPO ističe da je komemoracija u Blajburgu skup neonacista i fašista, gdje se koristi hitlerovski pozdrav, pjevaju fašističke pjesme i uzvikuju fašističke parole, te da uredba o zabranjenim simbolima nije to mogla da spriječi.

Zeleni su naglasili da je antifašizam osnovni pricip demokratije i da se u Blajburgu slave zločinci.

Neos naglašava da se u Blajburgu veliča ustaški režim i njegovi zločini.

 

Izvor.(Nova.rs)

 

 

Ostavite komentar: