USKOK uzvraća udarac: Najavljena žalba na oslobađajuću presudu Sanaderu

12.10.2022. | 13:28

Hrvatska Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala /USKOK/ najavila je žalbu Visokom krivičnom sudu nakon što je sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas nepravosnažno oslobodilo bivšeg premijera Ivu Sanadera optužbe za ratno profiterstvo u aferi “Hipo”.

Zamjenik direktora Uskoka Marija Vučko rekla je da su očekivali osuđujuću presudu i da se ne slažu sa Županisjkim sudom da u ovom predmetu nema elemenata krivičnog djela ratnog profiterstva.

Ona je ponovila da je optuženi Sanader iskoristio ratno stanje kako bi sebi pribavio korist, prenose hrvatski mediji.

Sanaderov advokat Jadranka Sloković smatra da oslobađajuća presuda nije sporna, niti se može politizovati. Ona je najavila i objedinjavanje ranijih Sanaderovih presuda.

Bivši premijer i nekadašnji predsjednik HDZ-a Ivo Sanader danas je u ponovljenom suđenju nepravosnažno oslobođen optužbi za ratno profiterstvo u aferi “Hipo”, za šta je u ranijim postupcima dva puta bio osuđen.

Tužilaštvo je teretilo Sanadera da je kao zamjenik ministra spoljnih poslova krajem 1994. i početkom 1995. godine od Hipo banke primio proviziju od 3,6 miliona kuna /oko 478.000 evra/ nakon što je Hrvatskoj odobren kredit za kupovinu zgrada ambasada.

Time je Sanader, prema tvrdnjama tužilaštva, u teškom finansijskom i ekonomskom stanju ostvario protivpravnu imovinsku korist.

Za aferu “Hipo” Sanaderu je suđeno treći put. Ranije je dva puta bio osuđen, a presude su oborili Ustavni i Vrhovni sud.

Sanader je bio u zatvoru od aprila 2019. godine.