Uprkos pritiscima iz Amerike, takse ostaju

Takse na robu iz centralne Srbije ostaju na snazi do postizanja “sveobuhvatnog sporazuma o recipročnom priznavanju”, rekao je kosovski premijer nakon sastanka sa američkim ambasadorom u Prištini Filipom Kosnetom.

Održan je sastanak kosovskog premijera i predsjednika kosovske skupštine Ramuša Haradinaja i Kadrija Veseljija sa američkim ambasadorom Filipom Kosnetom. Kosnet je prvi napustio sastanak, a zatim i Haradinaj.

Portal Zeri onlajn piše da je Kosnet insistirao na ukidanju taksi koje je Priština uvela prije dva mjeseca Srbiji i BiH.

Na konferenciji za medije nakon sastanka, Haradinaj je rekao da takse ostaju na snazi.

“Želimo da ukinemo taksu i to nam je cilj i preporuka naših saveznika iz SAD, ali mi smo povezali pitanje takse sa sveobuhvatnim sporazumom Kosova i Srbije. Danas bismo je ukinuli kada bi se ostvario sveobuhvatni sporazum o recipročnom priznavanju”, rekao je Haradinaj.

“Sami smo donijeli odluku o taksama, bez ikakvih konsultacija, i tako može ostati zauvijek”, rekao je Haradinaj, prenosi portal Priština insajt.

Kadri Veselji je rekao da će odluke kosovskih institucija o važnim procesima biti u interesu građana i u koordinaciji sa SAD i drugim međunarodnim partnerima.

“Kosovo je odlučno u tome da zauvijek održi svoje strateško partnerstvo sa SAD i to se nikada neće promeniti”, napisao je još Veselji na svom Fejsbuku i dodao da su imali “veoma konstruktivan sastanak” i da su razgovarali o izazovima ove godine.

Takse su uvedene prije dva mjeseca, 21. novembra, a Beograd nije primenio kontramere, ali je čvrst u stavu da bez ukidanja taksi nema nastavka dijaloga sa Prištinom, a time ni rešavanja pitanja Kosova, odnosno sporazuma o normalizaciji odnosa, na čemu insistira međunarodna zajednica.

Usljedili su pozivi EU Prištini da povuče odluku o taksama, a potom i “pretnja” glavnog saveznika, Sjedinjenih Država, da će se, ukoliko to ne učini, Priština suočiti sa sankcijama, pre svega povlačenjem podrške transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga.

Priština je sada, prema ocjenama analitičara, suočena sa realnošću, a Zeri ocjenjuje da su takse nametnute Srbiji posljednja “jabuka razdora” između Tačija i Haradinaja.

Ima mišljenja, međutim, da je kosovska realnost drugačija i da simultanka Tačija i Haradinaja, navodno dobrog ili bar manje lošeg i lošeg momka, koji imaju isti cilj, priznanje kosovske nezavisnosti, ne može da traje beskonačno.

 

Izvor:(RTS)

 Ostavite komentar: