Upozorenje struke! U Jadranu opasan predator koji uništava gotovo sve pred sobom

U Jadranu je uočena opasna vatrenjača – predator koji uništava gotovo sve pred sobom i vrlo brzo se razmnožava, upozoravaju iz Instituta za okeanografiju i ribarstvo u Splitu.

Jakov Dulčić iz Instituta navodi da je prošle i ove godine ova vrsta pronađena u Jadranu kod Italije i Albanije, da još nije pronađena u hrvatskom dijelu Jadrana, ali upozorava da se brzo razmnožava i da je izraziti grabežljivac.
“Ako se ubodete, strašna bol nastupa. Imali smo nekoliko slučajeva teških posljedica, a u nekim slučajevima i smrt. Ta riba pravi velike probleme u ribarstvu Kipra i Turske”, dodao je on.
On je naveo da je ova vrsta /Pterois miles/ dospjela iz Crvenog mora i da se postepeno se širi.
“Prvi naziv je bio 1991. godine i ta vrsta se jako brzo razvija. Broj jaja koja izbacuje je vrlo velik, a mrijesti se tokom cijele godine”, naveo je Dulčić. Prema njegovim riječima, ta vrsta je jako agresivna, prenosi “Indeks”.
“To je lesepsijski migrant koji je dospio preko Sueskog kanala prvobitno u istočni dio Sredozemlja i zbog svoje agresivnosti, u smislu da ima jako dobre biološke i ekološke karakteristike, u novom ekosistemu vrlo brzo se širi”, rekao je Dulčić. U Jadranu, kako se navodi, trenutno živi 465 vrsta riba.

Ostavite komentar: