UN: Proglašenje državljanina Rusije persone non grata na Kosovu nezakonito

Status persone non grata nije primjenljiv na zaposlene u UN, izjavio je portpraol generalnog sekretara ove organizacije Stefan Dižarik komentarišući odluku vlasti samoproglašene republike Kosovo u vezi sa ruskim diplomatom.

„Saznali smo da su kosovske vlasti proglasile za personu non grata zaposlenog u Misiji UN na Kosovu (UNMIK). Kosovske vlasti nisu dale misiji nikakvo zvanično saopštenje u vezi sa ovom objavom“, rekao je on.

Predstavnik generalnog sekretara je naglasio da doktrina persona non grata nije primjenljiva na osoblje UN i nije predviđena Uredbom UNMIK-a 2000/47 (o statusu, privilegijama i imunitetu KFOR-a i UNMIK-a i njihovog osoblja na Kosovu).
Dižarik je dodao da svaku zabrinutost u vezi sa osobljem misije UN na Kosovu treba usmjeriti na njeno rukovodstvo kako bi ono moglo da riješi to pitanje u skladu sa statusom, privilegijama i imunitetom same misije i njenog osoblja.

„UNMIK i sjedište UN preduzimaju odgovarajuće mjere kako bi osigurali bezbjednost člana misije i u kontaktu su sa odgovarajućim organima u ovoj situaciji“, zaključio je portparol.

Priština je 31. decembra proglasila zaposlenog u misiji UN iz Rusije za personu non grata zbog aktivnosti koje su navodno nespojive sa diplomatskim statusom. Ambasada Rusije u Srbiji nazvala je ovu odluku provokacijom „preduzetom da bi se pridobila naklonost zapadnih mentora“.

 

 

Ostavite komentar: