Ukrajinski predsjednik raspisao prijevremene parlamentarne izbore

Novi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij raspisao je danas, dan nakon službenog stupanja na dužnost, prijevremene parlamentarne izbore za 21. juli, navodi se u odluci objavljenoj na internet-stranici predsjednikova ureda kojom se službeno potvrđuje raspuštanje parlamenta.

Zelenskij, najmlađi predsjednik postsovjetske Ukrajine, juče je u inauguracijskom govoru najavio raspuštanje parlamenta izabranog 2014. godine.

Vjeran predizbornom obećanju da će “uništiti sistem”, tako se obrušava na političku klasu koja nema povjerenja u političkog novajliju koji je najavio da će obnoviti zemlju zahvaćenu ratom i pritisnutu ekonomskim teškoćama.

Zelenskij želi iskoristiti svoju nadmoćnu pobjedu od 73 posto glasova u drugom krugu kako bi pobijedio na prijevremenim parlamentarnim izborima, ne očekujući izbore planirane u novembru.

Njegova stranka Narodni sluga, koja zasad zapravo ne postoji, dobija po najnovijim anketama do 40 posto.

Najavljujući raspuštanje parlamenta, novi predsjednik je pozvao ministre da podnesu ostavku, premda po zakonu vlada ne mora otići prije parlamentarnih izbora. Premijer Volodimir Grojsman koji dužnost obnaša treću godinu, odmah je objavio da podnosi ostavku ističući svoje neslaganje s novim predsjednikom, prenosi Avaz.ba.

Odluka o raspuštanju parlamenta, što je veoma zamršena procedura, podstaknula je kontroverzu, pa su je neki stručnjaci i političari kritikovali kao neustavnu i pozvali Zelenskog da odustane od te zamisli.

 

Ostavite komentar: