Ukrajinci potpisuju peticiju za ostavku predsjednika Zelenskog

Na sajtu ukrajinskog predsjednika registrovana je peticija za ostavku lidera zemlje Vladimira Zelenskog. Da bi peticija bila uzeta u razmatranje potrebno je da je potpiše 25.000 ljudi. Za prikupljanje glasova daje se ukupno 90 dana.

– Koristeći nedostatak značajnih obećanja narodu počeli ste da pripisujete sopstvenu ćudljivost volji naroda. Nastaje neprihvatljiva situacija kada “sluga naroda” nema moralne obaveze pred svojim narodom, formirane u predizbornom procesu. Zbog toga mi, narod Ukrajine, zahtevamo vašu hitnu ostavku na mjesto predsednika Ukrajine – navodi se u tekstu peticije.

Autori peticije tvrde da novi šef države – zapravo nema podršku 73 odsto birača – već je samo konsolidovao protest Ukrajinaca.

Centralna izborna komisija Ukrajine je 30. aprila zvanično priznala Zelenskog za pobjednika na predsjedničkim izborima. Njega je u drugom krugu podržalo 73,22 odsto birača, a njegovog protivnika, dosadašnjeg predsednika Petra Porošenka 24,45 odsto, prenosi RTRS.

Inauguracija novog ukrajinskog predsjednika održana je 20. maja, nakon čega je Zelenski objavio da raspušta parlament. Ukaz o tome objavljen je u četvrtak i od toga dana počinje izborni proces. 

Ostavite komentar: