Uhapšen Nasim Haradinaj! Euleks nastavlja veliku akciju na Kosovu! VIDEO

Potpredsjednik udruženja veterana takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Nasim Haradinaj uhapšen je danas u Prištini.

Kako javlja “Gazeta ekspres”, njega su uhapsili pripadnici specijalnih snaga dok je dolazio u kancelarije televizije T7 na razgovor.

Haradinaj je odbio da uđe u automobil, i čekao dok ne dođu pripadnici kosovske policije.

Nasim Haradinaj, inače brat od strica bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, je za hapšenje optužio novinara Vehbija Kajtazija.

“Ne idem s njima, samo sa kosovskom policijom”, rekao je Haradinaj za “Ekpress”.

Ovo je danas drugo hapšenje pripadnika nekadašnje OVK.

Prvo se dogodilo oko podneva, u prostorijama udruženja veterana OVK, kada su u njega upali pripadnici Euleksa, u uhapsili predsjednika ovog udruženja Hisnija Gucatija, prenosi Mondo portal.
Ko je zapravo Nasim Haradinaj?

Pripadnici zločinačke OVK na području Metohije počeli su sa većim terorističkim napadima u jesen 1997, a Ramuš Haradinaj je bio jedan od njihovih predvodnika.

Tako je napadnuta 26. novembra 1997. policija u selu Lauša, ali su teroristi odbijeni i jedan od njih je poginuo (Hasim Geci).

Na njegovoj svečanoj sahrani, dva dana kasnije, prvi put se pojavila grupa pripadnika OVK u uniformama i oznakama, a među njima i Daut Haradinaj.

On je sa svojom braćom organizovao glavni štab OVK u rodnim Glođanima i postao prvi zamjenik Ramuša Haradinaja.

Kasnije je imenovan za člana Glavnog štaba OVK i komandanta 131. brigade “Isuf Grvala”, čiji su pripadnici počinili veliki broj zločina na području Dečana.

Napadi terorista postali su intenzivniji i već do maja 1998. sela oko Peći, Đakovice, Dečana i Kline bila su etnički očišćena, tako da više nije bilo Srba.

Od marta do septembra 1998. na području koje su kontrolisale jedinice pod komandom braće Haradinaj ubijeno je 30 policajaca.

Daut je u sukobima teško ranjen i ostao bez dijela jedne ruke, pa odatle nadimak Obogaljeni.

Njegova sramna izjava je poznata javnosti već godinama. “Ubijao sam srpske vojnike svaki put kad sam imao šansu za to”, rekao je Nasim, član Haradinaj bande.

Kod sela Junik 24. maja 1998. grupa koju je predvodio Nasim Haradinaj, Ramušev brat od strica, otela je policajce Radeta Popovića i Nikolu Jovanovića, koji su prevozili hranu.

Ubio ih je Idriz Baljaj Toger, koji je bio direktno pod komandom Haradinaja.

U junu 1998. OVK se reorganizovao u vojne oblasti.

U selu Jablanica 23. juna 1998. održan je sastanak svih lokalnih komandanata OVK na Metohiji i Haradinaj je imenovan za komandanta operativne zone Dukađini (Metohija).

Samo dan poslije imenovanja doneo je naredbu o opštoj mobilizaciji i “pripremi stanovništva, boraca i starješina za rat”, a jedna od najznačajnijih ipak je ona o regrutaciji omladine starosti od 18 do 35 godina za službu u OVK.

Po naredbi Haradinaja formirane su brigade OVK.

Prve tri su bile “Jusuf Grvala”, “Murat Zenelji” i “Adrijan Krasnići”.

Finansirale su se samostalno, što je takođe organizovao Haradinaj, i dijelom preko glavnog štaba iz koga su mjesečno dobijale između 20.000 i 30.000 maraka.

 

 

Ostavite komentar: