Uhapšen drugi čovjek opozicije u Venecueli

KARAKAS – Snage bezbjednosti Venecuele uhapsile su drugog čovjeka venecuelanskog opozicionog “kongresa” Edgara Sambrana, nakon neuspjelog pokušaja vojnog puča prošle nedjelje.

Sambrano (63) je jedan od prvih opozicionih lidera koji se odazvao pozivu Huana Gvaida i otišao na most u Karakasu gdje se nalazila mala grupa vojnika spremna da se pobuni protiv aktuelnog predsjednika države Nikolasa Madura, prenio je AP.

Na nadvožnjaku autoputa, Sambrano je prihvatio popularnog opozicionog lidera Leopolda Lopesa, koji je prekršio kućni pritvor kako bi učestvovao u pobuni, i zahvalio se šačici pobunjenih pripadnika Nacionalne gardiste koji su nosili plave trake kao simbole svoje odanosti opozicionom pokretu.

Vlada Venecuele je objavila da su Sambrano i osam drugih pripadnika opozcionog pokreta optuženi za izdaju domovine i podstrekavanje na pobunu zbog njihove uloge u prošlonedjeljnim nemirima.

Dva sata prije nego što je uhapšen, sambrano je u telefonskom intervjuu za AP izjavio da ne želi da se krije jer “nije počinio nikakav zločin”.

Predsjednik Maduro rekao je kako je on meta američke zavjere i objasnio da je ponuda predsjednika SAD Donalda Trampa da ukine sankcije pripadnicima vojnih snaga koji se okrenu protiv svoje vlade “uvreda njhove časti i dostojanstva”.

“Donald Tramp je rasista i okružen je ludacima”, rekao je Maduro.

 

Izvor:(Nezavisne novine) 

Ostavite komentar: