“Udaraju kao blesavu”: Zbog invazije muha, komaraca i ostalih “krvopija” komšije nemaju mira

24.07.2020. | 07:52

Krvopije, muhe i ostale nametnike ni korona nije zaustavila, invazija je pogodila cijelu Hrvatsku.

Stručnjaci ističu da je najveći problem globalizacija, ali i klimatske promjene. Građani se bore na sve moguće načine.

Točno u podne, po najvećoj vrućini Mato iz Osijeka uređuje vrt, kaže poslije ne može u njega od komaraca, piše Dnevnik.hr.

“Zato i radim ovako kad je vruće, inače kad je vruće ne bude ih. Evo sad vidite već hodaju, a naveče kad popušta vrućina onda ih bude, onda se ne možemo braniti”, priča.

Osim što napadaju ljude, prijetnja su i životinjama.

“Naveče kada kokoši legnu ja osjetim kako one s krilima lupaju, grizu ih za nogice”, kaže Marija iz Tvrđavice. Kako se Osječanima ne bi ponovila kobna prošla godina, tretiranja su počela ranije nego inače.

“Mi smo već odradili 15 tretmana što larvicidnih, što alduticidnih. Ove sezone problem nam je napravio Dunav koji je 20. maja prešao granicu od 300 centimetara i napunio je Kopački rit”, kaže Hrvoje Bekina, voditelj Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Hrvatske izdali su preporuke i za aviotretiranje, dva su već odrađena, kao i dva sa zemlje. No, građani ističu da su komarci su još žešći.

“Udaraju kao blesavi, u oko idu, oni mali nekako, al oni krupni idu u uho, evo vidiš tu te pojede sav se zgreljiš. Pogani su neki”, kaže Ivica.

Monitoringom od ove sedmice najveće brojnosti komaraca ima na postajama Sarvaš, Klisa i Podravlje.

“To su sve brojevi preko 60 – 70 uboda u 15 minuta”, kaže Bekina.

Borba i na obali

S komarcima traje borba i na obali. Građani se bore i s najezdom muha i ostalih kukaca.

“Lijepimo trake. Imamo pred ulazom traku i stavljamo u flašu šećer, vodu, ali teško, teško”, Kaže Vikica. Stručnjaci ističu, glavni krivac je ljudski faktor.

“Najveći problem je globalizacija. Imate velik promet roba, ljudi, a kukci se znaju zajedno s njima kao slijepi putnici prevesti u druge krajeve”, objašnjava Goran Vignjević s Odjela za biologiju, Sveučilišta J.J.Strossmayera u Osijeku.

Oznake: Hrvatska, Komarci