Učenici ponovo u klupama: Otvaraju se srednje škole i počinje vakcinacija nastavnika

Srednjoškolci u Sloveniji vraćaju se u ponedjeljak, 8. marta u školske klupe, nakon mjeseci izbivanja iz škola zbog epidemije virusa korona, a početkom iduće sedmice kreće i masovna vakcinacija prosvjetnih radnika i odgajatelja u vrtićima, odlučila je slovenačka Vlada.

Ministar obrazovanja Slovenije Simona Kustec rekla je novinarima da će polovina razreda naizmjenično jedne sedmice pohađati nastavu u školi, a naredne od kuće. Ona je dodala da će za osnovce nastava biti nastavljena u školama, s time da će učenici od šestog do devetog razreda sve vrijeme dok su u školi morati da nose maske.

U Sloveniji su do sada nastavu u školama imali samo srednjoškolci završnih razreda radi pripreme za maturu. Iz slovenačke Vlade najavljuju da u ponedjeljak počinje masovna vakcinacija prosvjetnih radnika i odgajatelja u vrtićima vakcinom “Astra Zaneka”, što je kako ocjenjuju, bitno za siguran rad škola i vrtića.

Nastavnici i učitelji će se i nakon vakcinisanja, kao i ostali, morati testirati na virus korona svake sedmice.

U Sloveniji je u protekla 24 časa potvrđeno 1.019 novih zaraza virusom korona, uz 17,5 odsto pozitivnih nalaza na sve testirane, a zabilježena su i četiri smrtna slučaja među oboljelima.

U bolnicama je trenutno 511 hospitalizovanih zbog kovida 19, od čega 86 na intenzivnom liječenju.

Ostavite komentar: