Ublažene mjere za ulazak u Crnu Goru iz država regiona

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti odlučilo je večeras, na prijedlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore, da u skladu sa epidemiološkom situacijom u državama okruženja ublaži uslove ulaska u Crnu Goru rezidenata država regiona i crnogorskih državljana koji na kratko putuju u neku od država iz susjedstva.

– U Crnu Goru je, kao i do sada, moguć ulazak bez dodatnih uslova za rezidente zemalja sa “zelene liste”, dok rezidenti država sa “žute liste” mogu ući u Crnu Goru uz pozitivan rezultat serološkog testa – antitijela klase IgG, izdatog od registrovane laboratorije koji nije stariji od 30 dana – saopšteno je iz crnogorske Vlade.

Rezidenti svih država sa “žute liste” takođe mogu ući u Crnu Goru i uz negativan rezultat serološkog testa na antitijela klase IgM ili uz negativan rezultat pi-si-ar testa na novi virus korona, koji su izdati od registrovane laboratorije i nisu stariji od 72 časa.

Uslov je da lice nije u periodu od 15 dana pred ulazak u Crnu Goru boravilo u nekoj od država sa “crvene liste” odnosno u nekoj od zemalja iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, prenosi RTRS.

Olakšan je ulazak crnogorskih rezidenata – državljana Crne Gore i stranaca stalno ili privremeno nastanjenih u Crnoj Gori iz država regiona u slučaju da su u tim državama boravili do 48 sati.

Tim licima se po povratku u Crnu Goru propisuje mjera zdravstvenog nadzora koja podrazumijeva slobodno kretanje, ali svakodnevno praćenje simptoma i javljanje nadležnom ljekaru do isteka rješenja koje po povratku izdaje sanitarna inspekcija.

Nove mjere stupaju na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore, što se očekuje večeras.

 

 

Ostavite komentar: