Ubio malu Vanju: Postupak za izručenje Palevskog bi mogao da traje mjesecima

13.12.2023. | 17:32

Nakon što je Ministarstvo pravde Turske potvrdilo da je dobilo zahtjev Sjeverne Makedonije za izručenje prvoosumnjičenog za dvostruko ubistvo u Skoplju i Velesu Ljupča Palevskog, iz makedonskog Ministarstva pravde saopšteno je da, iako je zahtjev za izručenje dobro pripremljen, ovaj postupak bi mogao da traje mjesecima.

Po prijemu zahtjeva za ekstradiciju može se desiti da Turska zatraži dopunu dokumentacije, a iz makedonskog Ministarstva poručuju da su spremni da odgovore na sve njihove zahtjeve. Palevski, koji se trenutno nalazi u četrdesetodnevnom ekstradicionom pritvoru, može da uloži žalbu i dok je postupak izručenja u toku, a turske vlasti nisu u obavezi da o tome obavijeste zvanično Skoplje.

Zamjenica ministra pravde Avramovska Madić je, kako prenosi portal skopskog Kanala5, optimista i smatra da sa ekstradicijom ne bi trebalo da bude problema.

Predsjednik RSM Stevo Pendarovski juče je poslao poruku turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu u vezi sa izručenjem Palevskog, ali iz njegovog kabineta nisu otkrili više detalja.

Pendarovski ranije rekao da razmišlja da Erdoganu uputu poruku s molbom da je veoma važno da Palevski bude izručen Makedoniji u što kraćem roku.

Ljupčo Palevski je glavni osumnjičeni za otmicu i ubistvo Vanje Đorčevske (14) i Panče Žežovskog (74), a kao saizvršioci i pomagači osumnjičeno je još pet osoba i svi oni se nalaze u pritvoru. Tužilaštvo za sada ne otkriva nove detalje istrage.

U Odjeljenju za međunarodnu pravnu pomoć pri Ministarstvu pravde RSM kažu da ih Turska od sada do donošenja odluke o izručenju Palevskog neće obavještavati o bilo čemu u vezi sa tim slučajem.

Skopski mediji pišu i da bi Palevski mogao da zatraži azil u Turskoj ili da, kako kažu, pokuša da se sa tamošnjim vlastima cjenka ukoliko raspolaže određenim informacijama.

U tom odjeljenju ističu da će Palevski iskoristiti sva sredstva koja su mu na raspolaganju da izbjegne izručenje Skoplju.

“Za nas je ovaj slučaj čist. Ministarstvo pravde Turske ima svu neophodnu dokumentaciju za donošenje odluke, ako bude potrebno nešto dodatno mi ćemo to naravno dostaviti, iako se u predistražnim postupcima rijetko traži više od onoga što je navedeno u bilateralnim sporazumima i konvencijama”, rekli su u Odjeljenju za međunarodnu pravnu pomoć pri Ministarstvu pravde RSM.

Dodali su da sa Turskom imaju malo iskustva sa ekstradicijom s obzirom da državljani Makedonije, kako kažu, rijetko beže u tu zemlje, već da su im prioriteti zapadnoevropske zemlje, prije svega i najviše Njemačka, gdje postupci ekstradicije mogu da potraju i do godinu dana.

Makedonsko Ministarstvo pravde je apelovalo da se slučaj dvostrukog ubistva ne politizuje, jer bi to moglo da naštetiti procesu.

Apelovali su i na političke stranke i njihove lidere da se uzdrže od komentara i pribavljanja političkih poena na ovom slučaju.