U Ukrajini se održava drugi krug predsjedničkih izbora

Građani biraju između aktuelnog predsjednika Petra Porošenka i komičara Volodimira Zelenskog. U prvom krugu izbora 41-godišnji komičar Volodimir Zelenski osvojio je 30 odsto glasova, dok je Petro Porošenko ostao ispod njega sa 15,9 odsto glasova.

Pravo glasa ima 42 miliona Ukrajinaca, koji su tokom kampanje bili vrlo napeti jer očekuju promjenu i okončanje sukoba na istoku.

Ankete prednost daju Zelenskom, glumcu milioneru koji u popularnoj TV seriji tumači lik antikorupcijskog predsjednika.

Sa druge istrane, Porošenko se teško borio protiv optužbi da nije okončao sukobe na istoku zemlje, nije povratio Krim niti se izborio sa korupcijom i oligarhijama zbog kojih Ukrajinci danas u proseku zarađuju 80 dolara manje nego kad je on došao na vlast.

Uoči izbora održana je debata tokom koje je Zelenski rekao da je na prethodnim izborima glasao za Porošenka, ali da je pogrešio.

Glumac, koji se inače kandidovao iznenada pred Novu godinu, izjavio je da ulazi u trku za predsednika kako bi razbio sistem koji je uspostavio ukrajinski kralj čokolade – Porošenko.

Aktuelni predsednik vidi neiskustvo Zelenskog kao svoju glavu prednost. Tokom debate istakao je da predsednik mora da vodi zemlju, a ne njegovi pomoćnici i savetnici.

Biračka mesta otvaraju se u 8.00 i zatvaraju u 20.00, a izbore će posmatrati više desetina međunarodnih organizacija.

 

Izvor:(RTS)

 

Ostavite komentar: