U Ukrajini danas se održavaju prijevremeni parlamentarni izbori

Jutros su otvorena birališta za parlamentarne izbore na kojima je favorit stranka predsjednika Volodimira Zelenskog, koja se nada apsolutnoj većini kako bi imala odriješene ruke da sprovede obećanu obnovu zemlje.

Zelenski, bivši glumac bez političkog iskustva, odmah je po stupanju na dužnosti raspisao prijevremene parlamentarne izbore.

Zelenski koji je za predsjednika izabran u maju raspisao je prijevremene izbore – tri mjeseca uoči predviđenog datuma, jer u parlamentu većinu imaju njegovi protivnici što mu ograničava kapacitete za sprovođenje reformi.

Prema ranijim anketama, stranku “Sluga naroda” ukrajinskog predsjednika podržava 52 odsto građana.

Međutim, samo 225 od 424 mjesta u Vrhovnoj radi bira se sa partijskih lista, dok su ostali samostalni mandati čija raspodjela bi mogla da se razlikuje od javnog mnjenja.

Stranka Zelenskog želi da nastavi sa prozapadnim kursom i vodi zemlju ka Evropskoj uniji i NATO-u, zajedno sa paketom ekonomskih reformi.

Stranka na čijem je čelu jedan od najbližih saradnika predsjednika Rusije Vladimira Putina, tajkun Viktor Medvedčuk prema anketama nalazi se na drugom mjestu sa deset odsto podrške.

Na trećem i četvrtom mjestu nalaze se stranka bivšeg predsjednika Petra Porošenka sa oko osam odsto glasaova i stranka bivše premijerke Julije Timošenko sa oko šest odsto.

U Ukrajini se 225 poslanika bira proporcionalnom zastupljenošću, dok se ostalih 199 bira većinom glasova.

 

Izvor:(B92)

Ostavite komentar: