U sukobu policije i demonstranata u Kataloniji povrijeđene 74 osobe

U masovnim sukobima demonstranata ogorčenih zbog teških presuda zagovornicima katalonske nezavisnosti i policije u utorak naveče u katalonskim gradovima povrijeđene su najmanje 74 osobe.

U Barseloni, Gironi, Leidi i Taragoni, četiri najveća grada Katalonije, u isto vrijeme su počeli protesti koji su prerasli u sukob s policijom. U Barseloni se oko zgrade španske središnje vlade okupilo oko 40.000 demonstranata, podatak je gradske policije.

Uz povike „Na njih“, „Živjela slobodna zemlja“ i „Ulice će uvijek biti naše“ demonstranti su krenuli uklanjati željezne ograde koje je ondje ranije tokom dana postavila policija. Maknuvši barijere, htjeli su se približiti zgradi španske vlade, koju smatraju odgovornom za „nepravedne presude“ svojim čelnicima, ali zaustavila ih je interventna policija palicama i štitovima. Demonstranti su ih zatim zasuli limenkama, bocama i bengalkama. Pritom su nosili zastave koje simbolizuju nezavisnost.

Katalonska policija, kojoj je stiglo pojačanje španske nacionalne policije, krenula je rastjerivati masu. Demonstranti su uzvratili postavljanjem vatrenih barikada, paleći kontejnere i gume. Povrijeđene su 74 osobe, ali nijedna teško, izvijestila je služba hitne pomoći.

Španska vlada osudila je sukobe koji su se dogodili tokom protesta u Barseloni i drugim gradovima Katalonije, obećavši da će garantovati sigurnost u regiji.

U izjavi objavljenoj u utorak, vlada kaže da “manjina pokušava nametnuti nasilje na ulicama katalonskih gradova”.

– Očigledno je da ono s čime se suočavamo nije miran pokret, već orkestrirano nasilje od grupa koje koriste proteste na ulici kako bi uništile suživot u Kataloniji – navodi španska vlada u saopštenju, prenosi Avaz.ba.

Glasnogovornica katalonske regionalne vlade za nezavisnost rekla je da su separatisti mirni i da se samo izolovana grupa okrenula nasilju.

– Regionalna vlada osuđuje sve nasilne akcije, kao i uvijek do sada – rekla je glasnogovornica Meritksel Budo (Meritxell).

Protesti su uslijedili nakon što je u ponedjeljak Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih zvaničnika na zatvorske kazne od 9 do 13 godina zbog organizovanja nezakonitog referenduma 2017. i posljedičnog proglašenja republike Katalonije.Ostavite komentar: