U Hrvatskoj sutra izbori za Evropski parlament, prvi put samostalno izlazi SDSS

25.05.2019. | 23:53

U Hrvatskoj će sutra biti održani treći po redu izbori za Evropski parlament, na kojima prvi put samostalno izlazi Samostalna demokratska srpska stranka /SDSS/.

Na 33 liste, koje u Hrvatskoj izlaze na izbore za Evropski parlament, nalazi se 396 kandidata.

Hrvatski državljani biraju 12 poslanika u Hrvatskoj i u 46 država, a pravo glasa imaju i Srbi koji imaju hrvatske dokumente, prenose hrvatski mediji.

Glasački dan počinje u 7.00 časova otvaranjem birališta, a trajaće do 19.00 časova. Prva birališta za hrvatske državljane otvaraju se večeras u 23.00 časa u Australiji. Ukupno će biti otvoreno 6.545 biračkih mjesta.

Listu SDSS-a predvodi predsjednik stranke Milorad Pupovac, a slijede profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović i poslanik u Hrvatskom saboru Dragana Jeckov.

Na četvrtoj poziciji je načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić, na petoj poslanik u Saboru Boris Milošević, pa zamjenik šibensko-kninskog župana Anja Šimpraga.

Na listi SDSS-a su i načelnik opštine Krnjak Dejan Mihajlović, predsjednik Aktiva žena SDSS-a Mirjana Oluić, zamjenik gradonačelnika Pakraca Nikola Ivanović, zamjenik državnog sekretara Centralne kancelarije za obnovu i stambeno zbrinjavanje Tatjana Vukobratović-Spasojević, te srednjoškolka iz Rijeke Aleksandra Ratković.

Na posljednjoj poziciji je predsjednik Zajedničkog vijeća opština Srđan Jeremić.

Iz SDSS-a su najavili da će poštovati zakonski uslov o broju žena na listi i insistirati na regionalnom principu, te da će kandidovati nestranačke i mlađe osobe, te se tako na listi našla i Ratkovićeva, golman ženske vaterpolo reprezentacije Hrvatske.

Procjenjuje se da je SDSS-u za osvajanje jednog mandata potrebno oko 60.000 glasova. To bi bilo prvi put u istoriji da bi i Srbi mogli imati svog predstavnika u Evropskom parlamentu.

Na posljednjim evropskim izborima Pupovac se kandovao na koalicionoj listi SDP-a i HNS-a.

Kandidati SDSS-a, osim glasova Srba iz Hrvatske, očekuju i podršku građana Srbije i Republike Srpske, koji imaju hrvatska dokumenta.

Predsjednik DIK-a Ana Lovrin izjavila je da je sve spremno za sutrašnje izbore, da su izborni materijali podijeljeni, a da se na stranici Komisije nalaze aplikacije za građane i za članove biračkih odbora, koji će oko 70.000 na terenu.

“Jedna je aplikacija za članove biračkog tijela. Oni mogu putem mobilnog telefona provjeravati, kada sačine zapisnik, da li je pravilno popunjen, hoće li biti podoban za unos. Druga je aplikacija za građane preko koje od 23.00 časa mogu pratiti, kada pustimo rezultate, svakih 15 minuta osvježavanje rezultata izbora”, objasnila je Lovrinova.

U DIK-u kažu da se izborna tišina, koja je počela u ponoć, uglavnom poštuje, a Lovrinova kaže da do sada nije bilo slučajeva da je neko kažnjen novčanom kaznom niti je podnesena prekršajna prijava za kršenje izborne tišine.

Izborna tišina traje do sutra do 19.00 časova, a za njeno kršenje propisane su visoke novčane kazne, od 3.000 kuna za građanina koji je prekrši do čak pola miliona kuna za pravnu osobu koja to učini.

Hrvatskoj od 705 mandata u Evropskom parlamentu pripada 12 mjesta – jedno više od raspodjele koja je važila prije Bregzita

 

Izvor.(SRNA)