U Hrvatskoj samoizolacija skraćena na deset dana

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove kriterijume za testiranje na koronavirus, prekid izolacije i karantin. Prema novim kriterijumima samoizolacija se skraćuje s dva nedjelje na 10 dana.

“Prema odluci Eskpertne grupe kriznog štaba MZ, samoizolacija osobe koja je bliski kontakt oboljele osobe od COVID-19 se skraćuje s 14 na 10 dana. Izuzetak su osobe koje rade u ustanovama za smještaj i boravak za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom, u kojih karantina traje 14 dana”, stoji u odluci.

Već se neko vrijeme razgovara o skraćivanju samoizolacija sa 14 dana na 10, juče je objavljen dokument”, kazala je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica direktora HZJZ-a

Prije nekog vremena je skraćena izolacija, dodaje, a od juče imamo na snazi i takvu odluku što se tiče samoizolacije.

“Sada je 10 dana i samoizolacija i izolacija”, izjavila je ona, prenosi Klix.ba.

Samoizolacija ili kućna karantina odnosi se na zdrave osobe bez simptoma bolesti, koje su bile u bliskom kontaktu s oboljelim osobama ili su unazad 14 dana boravile u područjima/zemljama s lokalnom ili raširenom transmisijom (prenosom) koronavirusnom bolesti Covid-19 u trajanju od 14 dana od napuštanja zahvaćenog područja ili dodira s oboljelom osobom.

 

 Ostavite komentar: