U Crnoj Gori najavili mogućnost uvođenja policijskog časa VIDEO

Ako se ovakav trend obolijevanja nastavi, možemo računati na zatvaranje ugostiteljskih objekata u Podgorici i zabranu kretanja od 22 časa, saopštio je Senad Begić, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje.

On je, na konferenciji za medije Nacionalnog koordinacionog tijela, istakao da ima dovoljno vremena da se svi potrude da se ne zatvara Podgorica.

“Jako je nezahvalno govoriti o tome šta će se desiti od ponedjeljka do petka, kada radimo presjek”, kazao je Begić.

Begić je na konferenciji za medije kazao da broj novozaraženih u Podgorici u 14-dnevnom periodu iznosi 1,488.

On je, na pitanje novinara, rekao da nema registrovanih obolijevanja u školama.

“Imamo slučajeve obolijevanja u zajednici, koji pohađaju školu – ili su đaci ili nastavno osoblje. To je ono što se ne može izbjeći i stvar je vjerovatnoće. Ni nastavnici, ni djeca nijesu bili izloženi virusu u školi”, pojasnio je Begić.

Na pitanje o proslavi krsnih slava u periodu epidemije, pomoćnik direktora IJZ je kazao da su date preporuke da se slavi u krugu porodice.
“Iskušavanje infekcije završava se fatalno”

Jedan dio građana, koji se ne pridržava mjera, očigledno nije shvatio da se radi o oboljenju koje ne bira. Iskušavanje ove infekcije i nepridržavanje mjera može da se završi i završava se fatalno, saopštio je Sreten Kavarić iz Kliničkog centra Crne Gore. On je saopštio da je trenutno u Crnoj Gori hospitalizovano 303 Kovid pacijenata.

“Od toga 62 je u KCCG, 17 je životno ugroženo. Imamo i dvoje zaražene djece, sa jednom majkom pratiljom i oni su dobrog stanja. Hospitalizovano je 39 pacijenata u Baru, sedam u Intenzivnoj njezi, a u Beranama 57 pacijenata. U Nikšiću ih je 65, u Brezoviku 33, u Kodri ih je šest (četiri porodilje i dvije trudnice) koji su stabilnog ošteg stanja”, rekao je Kavarić.

Dostupno 400 brzih testova

Kavarić je, na pitanje novinara, kazao da je u KCCG stiglo 400 brzih Eliza testova. Oni, kako je dodao, određuju antitijela, odnosno potvrđuju ili isključuju nekada prebolovan virus.

“Dostupni su ljekarima koji mogu da provjere stanje pacijenata kod kojih je postojala sumnja na koronavirus”, naveo je on.

Begić je dodao da se na rezultat testa u IJZ trenutno čeka dva i po do tri dana.

“Situacija nije dobra”

Begić je dodao i da je za očekivati da će u narednom periodu doći do povećanja smrtnosti. Problem koji nas očekuje, kako je naveo, u narednom periodu je zagađenost vazduha.

“Za očekivati je da povećana zagađenost vazduha sa koronom dovede do povećane smrtnost i opšte smrtnosti. Tu je sezona virusa gripa, ako dođe do koinfekcije, ili istovremene infekcije, postoje razmišljanja da će takva infekcija imati nešto veći letalitet. Sve zajedno, nažalost, situacija uopšte nije dobra”, istakao je Begić.

Ne postoji potreba za otvaranjem Kovid bolnica

Kavarić je rekao da za sada broj pacijenata koji su primili u KCCG je manji od broja raspoloživih ležaja, te da za sada ne postoji potreba za otvaranje privremenih bolnica.

“Sav materijal je uskladišten /kreveti, posteljina) i po potrebi se može u roku od jednom dana može otvoriti bolnica. Za sada nemamo nagovještaj da trebamo otvoriti bolnicu u bilo kojoj ustanovi van sistema”, odgovorio je Kavarić na pitanje novinara.

“Institut je predložio sistem koji će sigurno biti na snazi neko vrijeme, i koji će po automatizmu gasiti ili stezati određene mjere. Taj automatizam nam daje dosta vremena kako bismo se bavili epidemiološkim pitanjima na terenu”, dodao je Begić, navodi RTCG.

 

 

Ostavite komentar: