U Busijama obilježen Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u “Oluji”

U naselju Busije kod Beograda obilježen je Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji “Oluja”.

Skup je počeo parastosom koji je služio Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje arhijereja Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Obilježavanju Dana sjećanja prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković.

Manifestaciji koja se ove godine održava pod sloganom “Bože pravde”, prisustvovali su i predstavnici Srba iz regiona, brojnih udruženja i prognani Krajišnici.

Hrvatske snage su u operaciji “Oluja” prije 26 godina počinile niz zločina i protjerale 250.000 Srba. Prema evidenciji “Veritasa”, 1.872 Srba je poginulo i nestalo.

Vučić: Neću da se izvinjavam onima koji su ubijali Srbe

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, u obraćanju na centralnoj državnoj ceremoniji u Busijama povodom Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojnoj akciji “Oluja”, da neće da se izvinjava onima koji su ubijali desetine hiljada Srba i da neće da gazi p omrtvima koji su stradali samo zato što su bili Srbi.

– Neće više biti “Oluje” ni “Bljeska” – rekao je predsjednik Srbije.

Dodao je da ne treba računati da će srpski narod dobiti izvinjenje ili da će neko da se pokaje zbog zločina nad Srbima.

Vučić je podsjetio da Hrvatska ovaj dan proslavlja kao “Dan pobjede i domovinske zahvalnosti”, upitavši – “pobjede nad kim?”.

Poručio je da “ne smijemo zaboraviti ko smo, šta smo i kuda idemo”, te da se neće i ne smije zaboraviti ono kroz šta su Krajišnici morali da prođu.

– Kada se podsjećamo egzodusa i etničkog čišćenja 250.000 Srba, mi podsjećamo sebe na to ko smo i kuda idemo – istakao je Vučić.

On je naglasio da su u srpski identitet zauvijek ugrađene kolone na traktorima.

– Govorimo o onome identitetu u koji su ugrađeni vječno i Јasenovac i Јadovno, i Prebilovci – rekao je predsjednik Srbije i poručio:

– Možemo i moramo da oprostimo, ali to možemo samo ako pamtimo.

Dodik: Naš sveti zavjet je mir

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u obraćanju na centralnoj državnoj ceremoniji u Busijama povodom Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojnoj akciji “Oluja” da su Srbi stradalnički narod koji je slobodu uvijek dijelio sa drugima.

– Okupljeni smo zahvljaujući tome što su Srbija i Srpska prihvatile prijedlog predsjednika Aleksandra Vučića da na ovaj dan obilježavamo i pamtimo stradanje biblijskih razmjera, još jedno u nizu koje se desilo Srbima – rekao je Dodik.

On je ukazao da su danas prostori gdje su živjeli Srbi pusti i prazni.

– Tamo nisu dozvolili narodu ni da se vrati da bi ostvario svoja imovinska druga prava – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je istorija srpskog naroda puna stradanja, ali da nisu uspjeli u namjeri da istrijebe Srbe, koji danas imaju Srbiju i Republiku Srpsku.

– Moramo da budemo okupljeni oko onog što je naš sveti zavjet a to je mir – poručio je Dodik.

On je istakao da srpski narod i Republika Srpska neće odustati od svojih prava, te da hoće snažnu i stabilnu Republiku.

– Mi nećemo da ćutimo i mi ćemo se boriti protiv nepravde koju smo doživjeli i doživljavamo u kontinuitetu. Hoćemo snažnu i stabilnu Republiku, ništa ne tražimo nego da Republika Srpska bude ono što je njoj dato u Dejtonskom sporazumu i šta piše u Ustavu BiH. Oni su davno to nama oteli, a mi želimo da to imamo. Јa mislim da je to legitiman politički cilj -naglasio je Dodik.

 

Ostavite komentar: