Tužna sudbina braće Rangelov: Žive u kontejneru od šest kvadrata, imaju samo dva kreveta

Dotrajali vojni kontejner, u kojem ni stare stvari čovek ne bi odlagao, dom je za dvojicu braće Rangelov, koji ne žive, već preživljavaju, u planinskom seocetu Nazarica, udaljenom čak 40 kilometara od Bosilegrada.

Nazarica se nalazi na gotovo 1.800 metara nadmorske visine, a oni koji pokušaju tamo da stignu, posebno zimi, i sami se začude kako uspeju da se probiju do sela. Tokom hladnih dana i uz prve pahulje koje se zadrže na tlu, to gotovo da nije moguće, ukoliko nemate jako terensko vozilo.

Ipak, u uslovima nedostojnim čovjeka, braća Zoran i Leonča ostaju da se bore. Prije nekoliko godina im je majka preminula, a obojica su bolesni, i primaju po 12.000 dinara socijalne pomoći, prenosi Telegraf.

Njihov dom prethodnih 10 godina je kontejner, velik svega 6 metara kvadratnih u koji jedva mogu da stanu dva ležaja, kako bi Zoran i Leonča imali na čemu da spavaju.

– Evo, kao što vidite, imamo samo dva kreveta. I ništa sem toga – pokazuje Zoran, skroman i tih, povučen čovjek.

Zima donosi dodatne probleme, a odlazak do prodavnice tada postaje nemoguć jer je njihova „kuća“ udaljena od najbliže prodavnice oko 18 kilometara. Zbog toga, čak i kada imaju novca da kupe hranu, ostaju gladni.

– Kada bude tako hladno, gladujemo po 5 dana – pričaju braća.

Braću Rangelov posjetio je humanitarac iz Kuršumlije, Dejan Marković (Milošević) koji ističe da je vidio mnogo teških sudbina, ali da ovako nešto – još nije.

– To su ljudi koji su ostali tu da žive, nisu se ženili, a nisu mentalno sposobni da rade. Sve i da mogu da rade, gde da se zaposle? Jedan od njih je bolest još od mlađih dana, ni u vojsku nije bio primljen. Dok im je majka bila živa, živeli su u zajedničkoj kući, ali je ona bila toliko stara, da se pod teretom snega koji padne ovde u ogromnim količinama, srušila – kaže Marković za Telegraf.rs.

Braća nisu imala sredstava za novu kuću, a onda im je opština ustupila vojni kontejner.

Samo žele da ne gladuju

Sagovornik navodi da Rangelovi nemaju struju, a ni vodu, kojom se snabdjevaju sa obližnjeg potoka. U njihovom „domu“ nema ni frižidera, gdje bi mogli da čuvaju hranu, a ni šporeta, da se ogriju tokom oštre, hladne zime.

– Imaju u dvorištu neki improvizovani šporet na drva, to je tragedija. Drže nekoliko ovaca, ali i tu postoji problem, jer i njih treba hraniti i držati ih u nekom oboru, štali – navodi Marković.

Kako kaže, braća samo žele da imaju kućicu i da ne budu gladni. Zato apeluje na sve ljude dobre volje da mu se priključe i pomogni Leonči i Zoranu da imaju siguran krov nad glavom i uvijek dovoljno hrane, kako više ne bi strahovali od onog što donosi sutra.

– Ideja je da sakupimo novac i da im se nađe neka kuća bliže gradu, bliže civilizaciji, kao i im se tu, za početak, obezbedi štala gde mi mogli da gaje ovce – kaže Dejan Marković.

Ukoliko želite da pomognete braći Rangelov, to možete učiniti uplatom na dinarski: 340 – 11029458 – 02 ili devizni račun 340 – 10107926 – 98 Fondacije Narodni gvozdeni puk ili pozvati Markovića na broj telefona 061/171-4045.

Ostavite komentar: