Tužna priča jednog sela! Nekada centar života, a danas je ova varošica otišla na doboš

Selo Brezna nekada je bilo jedno od većih po broju stanovnika u gornjomilanovačkoj opštini, a danas je ova varošica otišla na doboš.

Ako kojim slučajem imate malo novca na računu možete kupiti glavni trg ove planinske ljepotice za male pare i to zajedno sa Domom kulture, poštom i mjesnom zajednicom, piše agencija Rina.

Milivoje Filipović pre nekoliko godina pokušao je da spasi zavičaj od švercera i trgovaca tako što je kupio centar sela. Kako ga vrijeme gazi plaši se da će bitku sa godinama izgubiti, pa je odlučio da sve proda.

“Ovo je nekada bio centar života, u poštu je stizalo na stotine pisama godišnje, a još uvek očuvani stoje sefovi i direktorske fotelje. Kupio sam ovo prije dvije do tri godine od tadašnje zadruge, dom kulture, mjesnu zajednicu, prodavnicu, pola pošte gdje imaju dva stana i oko četiri hektara obradive zemlje. Ne gledam da zaradim na tome, prodajem po istoj cijeni, samo hoću da znam da će ovaj simbol sela otići u prave ruke”, kaže Milivoje.

“Ovo je simbol našeg sela, a danas je simbol i sudbine srpskog seljaka. Ovo je nekada bio uspešan voćarski kraj, a do prije deset godina ovdje je bilo puno ljudi, imao si sa kim i da popričaš i da popiješ rakiju, toga više nema i ostale su nam samo napuštene građevine kao spomenik da svjedoče o tom vremenu”, kazao je Mihajlo Nikolić mještanin sela Brezna.

Kažu da svaka roba ima svog kupca, pa ostaje da se vidi da li će neko u Srbiji kupiti i centar sela sve zajedno sa mjesnom kancelarijom i starom poštom.

Ostavite komentar: