Tužilac iz Haga upozorio: Moraju se zaštititi oni koji traže pravdu na Kosmetu

Specijalizovani tužilac iz Haga Džek Smit saopštio je da se moraju zaštiti oni koji traže pravdu i da na Kosovu i Metohiji postoji mala grupa koja nastoji da opravda lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin za vrijeme rata.

Tužilac Smir zastupa optužnicu protiv predsjednika i potpredsjednika Udruženja “Veterani rata” Hisni Gucatija i Naima Haradinaja, a iz Specijalizovanog tužilaštva su naveli da su njih dvojica optuženi za ometanje rada ovog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svjedocima.

Smit je naveo da je istina u temelju pravde i da istina zbog koje je potrebno ovo suđenje jeste činjenica da postoji mala ali moćna grupa ljudi na Kosovu koja ne želi da postoji ovaj Sud i koja će da napravi sve da mu našteti u uzaludnom pokušaju da opravda lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin za vrijeme rata.

“Gucati i Haradinaj pripadaju toj grupi i nipodaštavaju sve one koji sarađuju sa Specijalizovanim vijećima Kosova i Specijalizovanim tužilaštvom tretirajući ih kao `špijune`, `kolaboracioniste` i `izdajnike` one koji su `izneverili` svoje sunarodnike”, rekao je Smit.

Tužilaštvo će u ponedjeljak, 18. oktobra početi sa izvođenjem dokaza protiv Gucatija i Haradinaja.

Smit je naglasio da Specijalizovana vijeća treba da budu sud koji se vodi interesima žrtava i da je atmosfera zastrašivanja svjedoka i ometanja postupaka koja postoji u krivičnim suđenjima protiv bivših pripadnika OVK dio razloga zbog kojih je osnovan i zbog čega se nalazi u Hagu.

“Ta atmosfera je u prošlosti uticala na to da su svjedoci bili spriječeni da pristupe sudu i kažu šta znaju o zločinima OVK”, rekao je Smit i dodao da optuženi dobro znaju za to i da se nadaju da primijene istu strategiju.

On je, između ostalog, poručio da je od najveće važnosti da Vijeća budu mjesto za svjedoke da iznesu svjedočenja bez straha od represalija ili odmazde.

Ostavite komentar: