Turističke agencije u Srbiji mogle bi da prestanu sa radom

Džaba je što turisti iz Srbije mogu u 20 zemalja bez obaveznog testa na kovid 19 i izolacije, kada tamo od 1. oktobra neće imati ko da ih vodi. Ako se trenutna situacija ne promijeni, sve turističke agencije u Srbiji od tada će ostati bez polisa osiguranja, a to znači i – bez licence za rad.

Predsjednik Upravnog odbora Jute Zoran Arsenović očekuje da će za par dana biti nađena neka vrsta rješenja za dodatni problem u kome su se našle turističke agencije, koje će u slučaju da do dogovora sa osiguravajućim kućama ne dođe, morati da zabrave radnju.

Tokom ponedjeljka o tome su raspravljali predstavnici države, nacionalne asocijacije turističkih agencija (Juta) i osiguravajućih kuća.

Turističke agencije po zakonu moraju da imaju garanciju putovanja koja se potvrđuje ili polisom osiguranja osiguravajućih kompanija, ili bankarskom garancijom i bile su ne malo u čudu kada su nedavno obaviještene da su im osiguravajuće kuće otkazale ljubav, najavivši da neće produžiti polise osiguranja.

Turističke agencije u Srbiji ostaju bez licence za rad

Težinu situacije u turizmu koji je ionako najviše pogođen pandemijom kovida 19 i nemogućnosti putovanja, za Sputnjik je objasnio vlasnik „Mitros trevela”, jedne od 262 članice Jute, Uroš Đukić.

„Turistička agencija ne može da dobije bankarsku garanciju nego samo garanciju od osiguravajućih kuća koje su odlučile da im je suviše rizično da izdaju polise osiguranja turističkim agencijama. Od 1. oktobra mi nismo u zakonskoj mogućnosti da prodamo nijedan aranžman ni za putovanje u Srbiji, ni van zenmlje. Svi se nalazimo u nekoj pat poziciji i treba da nađemo rješenje ovog problema“, kaže sagovornik Sputnika.

Drugim riječima, šta se od aranžmana proda do 1. oktobra, prodato je jer je pokriveno polisom osiguranja, bez obzira na to da li se aranžman odnosi na period poslije 1. oktobra. Otuda i dalje imamo oglašavanja ponuda turističkih agencija. Ona će, međutim, stati poslije 1. oktobra, ako se ne iznađe neko rješenje.

On napominje da sve agencije imaju licencu do 2023, ali da svake godine moraju da obnavljaju polisu osiguranja i svim turističkim agencijama u Srbiji ta polisa ističe 1. oktobra. Suštinski, to znači da od 1. oktobra ostaju bez licence i mogućnosti da rade i koliko toliko izvade dosadašnju štetu koju su pretrpjeli zbog pandemije kovida 19 koja je učinila da ove godine turističke sezone i putovanja u inostranstvo gotovo da i nije bilo.

„Radimo permanentno na tome u posljednjih par dana kada smo saznali da osiguravači hoće da izađu iz tog posla. Razgovaramo, tražimo rješenje, svi smo pozitivni i vjerujem da ćemo da ga pronađemo u narednih par dana. Vjerujem da će se naći model da nekako nastavi da se funkcioniše makar u manjem obimu, ali je bitno da postoji mogućnost da se radi i optimističnije gleda na period koji dolazi“, kaže za ‘Sputnik’ Arsenović.

On smatra da je u ovoj situaciji najbolje rješenje produžetak postojećih polisa na određeni period.

Višak će biti 80 odsto zaposlenih

Pored problema sa osiguravajućim kompanijama, turističke agencije se suočavaju i sa onim da u oktobru ističe vladin program pomoći svima koji ne otpuštaju zaposlene. U situaciji kada posla nema posljedice po zaposlene u turističkim agencijama će, smatra Đukić, biti strašne.

„Neka realna procjena je da će broj zaposlenih, računajući od marta i početka pandemije, biti umanjen od 80 do 90 odsto u turističkom sektoru. Osamdeset posto je neka realna cifra koju očekujemo po isteku pomoći vlade da se zadrže zaposleni“, kaže vlasnik „Mitos trevela”.

Ko je uzeo drugi krug vladine pomoći u vidu 60 odsto minimalca u avgustu i septembru ima obavezu da do decembra zadrži zaposlene, odnosno maksimalno njihov broj može da umanji za 10 odsto, podseća Arsenović i konstatuje da se turističke agencije, ukoliko dogovora ne bude, nalaze u paradoksalnoj situaciji. S jedne strane ne mogu da idu u proces reorganizacije i smanjenja broja zaposlenih, jer ih ograničava odluka vlade, a s druge, nemaju polisu osiguranja koja im omogućava da se bave svojim poslom, makar koliko to pandemija dozvoljava.

 

 

Ostavite komentar: