Tuga: Ljekari uspjeli da porode trudnicu (32), ali se nije izborila sa teškom upalom pluća

Mlada porodilja preminula je noćas u bolnici u Varaždinu, a direktor bolnice Nenad Kudelić kaže da je situacija u toj ustanovi i dalje teška.

On je poručio da je preminula trudnica od 32 godine koju su uspjeli da porode. Preminula je zbog komplikacija, odnosno teške upale pluća.

“Prosječna životna dob onih koji se liječe u jedinici intenzivnog liječenja spustila se za 10-15 godina”, rekao je Kudelić i dodao da je razlog vjerovatno trojak – prvi je što je veliki broj starijih osoba preminuo, drugi je vakcinisanost tog dijela populacije, a treći je drugi soj virusa koji izazova teže kliničke slike i kod mlađih osoba.

Kudelić je poručio da u Varaždinskoj bolnici ne mogu reći da se krivulja prelomila i da se već tri nedjelje broj novootkrivenih zaraženih kreće blizu 150 i da je pritisak na bolnički sistem velik.

“Za razliku od prethodnog talasa kada smo bili među prvima u Hrvatskoj, u ovom talasu kasnimo 10-ak dana za ostatkom Hrvatske. Tokom aprila u bolničkom sistemu bilježimo linearni porast hospitalizacije bolesnika. Zadnjih 5-6 dana brojka se ustalila na 170-180, što je manje nego u prethodnom talasu, ali kliničke slike su puno teže”, rekao je Kudelić za HRT i dodao kako je u prethodnom talasu bilo manje ljudi na respiratoru.

On je poručio da se u prethodnom talasu ljudima pogoršavali nakon 10 do 15 dana, a u ovom talasu je taj period kraći. Pacijenti već nakon 5-6 dana završe u bolnici s naglim pogoršanjem.

U bolnici, tvrdi Kudelić, imaju dovoljno respiratora.

“U jednom trenutku ukupan broj na respiratoru iznosio je blizu 40. Tada smo se obratili ministru zdravlja koji je odmah reagovao i osigurao nam sedam dodatnih respiratora”, rekao je Kudelić.

Dodao je i kako zasad uspjevaju da pokriju sve potrebe, i da trenutno funkcionišu na 3-4 Kovid-19 intenzivne jedinice, u zavisnosti od broja.

Ostavite komentar: