Tuga do neba! Za nedjelju dana umrle dvije mame zaražene koronom, preminula i trudnica

Tridesetdvogodišnja trudnica koja je bila pozitivna na korona virus preminula je juče u Požarevcu i to, nažalost, nije usamljen slučaj tokom ove jednogodišnje pandemije kovida.

Ovaj virus odnio je živote još dviju porodilja. Ovi slučajevi pokazuju da je virus nemilosrdan i predstavlja upozorenje kako ugrožene kategorije stanovništva, kao što su, između ostalog, i trudnice, treba da obrate posebnu pažnju na podmuklu koronu.

Trudnica I. M. (32) iz Kostolca preminula je juče u Opštoj bolnici u Požarevcu u četvrtom mjesecu trudnoće, a kako navode iz ove ustanove, ona je primljena u petak uveče u 19.10 časova, u veoma teškom opštem stanju. Od tegoba su dominirali bolovi u donjem delu stomaka, leđima, jak kašalj i bol u grudima. Nakon ultrazvučnih pregleda srca i abdomena, pacijentkinja je podvrgnuta hitnoj hirurškoj intervenciji prilikom koje je ustanovljeno unutrašnje krvarenje usljed pucanja ulkusa (čira) na želucu.

“Ekipa naših ljekara učinila je sve da spase život pacijentkinje, ali je ona nažalost preminula ubrzo po okončanju operacije, sinoć u 22.35 sati laboratorijske analize, između ostalog, pokazale su enormno nizak nivo hemoglobina koji je bio 12, a referentna vrednost je iznad 120. Nivo eritrocita (crvena krvna zrnca) bio je 30 puta niži od graničnih vrednosti. Sve to ukazuje na veliki gubitak krvi pre intervencije ljekara” navode iz bolnice u Požarevcu.

Odmah na prijemu I.M, kojoj je ovo bila šesta trudnoća, urađen je antigenski tekst koji je potvrdio da je pozitivna na korona virus. Ustanovljeno je da je njen suprug u izolaciji zbog kovida 19, a lekari dodaju da trenutno nije moguće tvrditi da je smrtni ishod povezan za korona virusom.

Fatalne posljedice

Prije samo nekoliko dana slična vest ostavila je u neverici javnost kada porodilja stara 29 godina, zaražena korona virusom, preminula je u Kliničko-bolničkom centru “Dr Dragiša Mišović”, gdje je bila hospitalizovana zbog ove bolesti. Pet dana nakon porođaja došlo je do teških komplikacija u radu pluća i srca. Korona je, izazvala fatalne posljedice kod mlade djevojke koja je pre zaražavanja bila potpuno zdrava, prenosi Kurir.

Ljekari ove ustanove danonoćno su se borili za život mlade mame.

“Djevojka je porođena u prošlu sredu u vrlo teškom stanju. Bila je priključena na respirator i, srećom, porođaj je dobro prošao i njena beba je stabilno i trenutno se nalazi u Institutu za neonatologiju. Ali njeno stanje je i dalje bilo kritično i tim lekara je danima davao sve od sebe da je spasi. Peti dan poslije porođaja zdravstveno stanje joj se drastično pogoršalo. Došlo je do pada saturacije, odnosno nivoa kiseonika, ali i povećanja ugljen-dioksida, što je otežavalo rad pluća. Počele su da slabe vitalne funkcije. Prvo su otkazala pluća, a zatim i srce. Uprkos naporu i trudu celog tima, ona je preminula u nedelju uveče”, priča izvor.

Umrli i beba i porodilja

U ovoj jednogodišnjoj pandemiji trenutak u kome je, čini se, Srbija na kratko zastala nema od šoka i bola bio je krajem jula prošle godine, kada je saopšteno da su u Kliničkom centru u Nišu preminuli i majka i beba. Porodilja (27) koja je rano ujutru 21. jula preminula nakon što je danima bila priključena na respirator zbog pogoršanja funkcije pluća izdahnula je samo dan nakon što je rodila sina koji je ubrzo nakon toga preminuo.

Ljekari Kliničkog centra nedjeljama su vodili bitku za život porodilje koja je pod sumnjom na infekciju Covid 19 primljena u KC, međutim kako joj se stanje pogoršavalo, pogoršavalo se i stanje ploda, pa su je ljekari porodili carskim rezom. Porodilja, koja je nedjeljama bila na respiratoru, nije ni bila svesna da je postala majka.

Nažalost, nakon porođaja beba je doživela srčani zastoj i preminula je uprkos dugoj reanimaciji. Stanje porodilje iz sata u sat se pogoršavalo i ona je preminula. Samo dan nakon što je izdahnulo njeno dijete, izdahnula je i ona.

Nedelju dana kasnije još jedna tragedija

Samo nedjelju dana kasnije u istoj bolnici preminula je još jedna porodilja stara 34 godine. Iako je život majke izgubljen, ljekari su grčevito borili i izborili za život njene bebe koja je na sve došla sa nešto više od 900 grama.

“Tokom dramatične borbe za dva ljudska života, lekarski tim sastavljen od anesteziologa, ginekologa, dječjih anesteziloga, neonatologa, uspio je uz reanimaciju majke na operacionom stolu, da spasi život bebe koja je rođena sa 920 grama. Beba je trenutno stabilnih vitalnih parametara, zadovoljavajućeg disanja, i nalazi se pod nadzorom pedijatara i neonatologa. Nažalost, odmah nakon vađenja djeteta i pored svih napora, majka je preminula u 20.45”, rekao je tada prof.dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš.

Ostavite komentar: