“Trese” se Beč: Tri scenarija pred Austrijom

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ima težak zadatak da odluči o sudbini austrijske Vlade nakon afere oko Hajnca Kristijana Štrahea, koji je već podnio ostavku na sve političke funkcije.

Štrahe je ostavku podnio zbog video-snimaka iz 2017, na kojima se vidi kako jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera „nudi državne poslove za finansijsku podršku njegove partije“, što pokazuje najnovije odlaganje obraćanja medijima, prenosi Tanjug.

Kurc je trebalo da se obrati medijima još u 14 sati, ali je potom termin pomeran u više navrata, da bi konačno saopšteno da će konferencija za štampu biti održana u 19.45 sati.

Austrijski kancelar se nalazi pod velikim pritiskom kako u zemlji, tako i međunarodnoj zajednici.

Ispred sjedišta austrijske Vlade, u kojem se on nalazi od jutros, za prijevremene izbore protestuju hiljade ljudi.

Takođe, on je dobio mnoštvo poziva kolega iz inostranstva koji mu savjetuju da prekine koaliciju sa Slobodarskom partijom (FPO) Štrahea.

Isto tako, u medijima je bilo brojnih izjava političara iz cijele Evrope koji mu „dijele savjete“, a svi idu u jednom smjeru — da se riješi koalicionog partnera.

Inače, Kurc trenutno ima tri opcije — nastavak koalicije sa FPO na čijem čelu je sada Norbert Hofer, raskid koalicije sa FPO i raspisivanje prijevremenih izbora, ili ulazak u novu koaliciju sa Socijaldemokratskom partijom (SPO) bez glasanja.

Da se odlučio za prvu opciju, Kurc bi se, prema medijima, pojavio pred medijima odavno, ali očigledno je u njegovoj stranci većina za raskid koalicije, čemu je i on bliži.

Raspisivanje prijevremenih izbora išlo bi na ruku kancelaru i njegovoj Narodnoj partiji (OVP), jer nikada nije bila popularnija.

Međutim, raspisati izbore nedjelju dana pred izbore za Evropski parlament je mač sa dvije oštrice i mogao bi imati negativne efekte.

Inače, spekuliše se da bi se izbori, iako bi Kurc sada najavio raspad koalicije, održali tek u drugoj polovini septembra.

Time se želi izbeći da glasanje bude zakazano krajem jula, kada su Austrijanci na odmoru.

Treća varijanta se pojavila tokom današnjeg dana, nakon što je „siva eminencija“ OVP Erhard Busek predložio da bi narodnjaci mogli ući, bez novih izbora, u koaliciju sa SPO.

Nešto poslije tog prijedloga šefica SPO Pamela Rendi Vagner najavila je konferenciju za štampu koju će, kako je saopšteno, održati nakon obraćanja kancelara.

Predsjednik Austrije Aleksander van der Belen najavio je da će se on u vezi sa krizom austrijske Vlade obratiti građanima u 20.35.

 

Izvor:(SPUTNIK) 

Ostavite komentar: