Trampova kćerka Ivanka kandidat za predsjednika Svjetske banke

Kćerka predsjednika SAD Donalda Trampa kandidatkinja je za predsjednika Svetske banke.

Kako piše businessinsider.com, ona bi zamijenila predsjednika Svjetske banke u odlasku dr Džim Jong Kima.

Kimovo iznenadno napuštanje Banke bilo je veliko iznenađenje za zaposlene.

Trampova administracija u ranijem periodu bila je oprezna i čak neprijateljska prema zapadnim međunarodnim institucijama kao što je Svetska banka. Ovog puta, oni su dobili zadatak da daju preporuku Upravnom odboru Banke.

Drugi mogući američki kandidati za vođenje Svjetske banke su podsekretar trezora za međunarodne poslove David Malpas, direktor USAID-a Mark Grin i bivši ambasador UN-a Niki Hali, prenosi B92.

Za razliku od nekih drugih predloženih kandidata, Ivanka nema iskustva u ekonomiji međunarodne trgovine, ali je bila poslovna žena.

Prije dolaska u Bijelu kuću, gdje sada radi kao savjetnica, radila je kao potpredsjednica za akvizicije u Trampovoj organizaciji. Imala je i sopstvenu modnu liniju, koju je prošlog ljeta zatvorila.

Predsjednik Tramp je ranije nagovještavao da bi Ivanka mogla biti zamjena za odlazećeg američkog ambasadora u UN-u Niki Hejli. Međutim, na to mjesto je imenovana Heder Nauert portparola Stejt Departmenta.

Podsjećamo, Svjetska banka sa sjedištem u Vašingtonu, osnovana je poslije Drugog svjetskog rata za finansiranje projekata ekonomskog razvoja u ekonomijama u razvoju.

 Ostavite komentar: