Trampov plan za uragane: Bacimo nuklearke na njih

Uragani svake godine uništavaju SAD, pa bi možda trebalo da bacimo nuklearne bombe na njih prije nego što dođu do obale? Teško je povjerovati, ali to je bio „pronicljivi“ prijedlog američkog predsjednika Donalda Trampa njegovim saradnicima.

Kako je prenio Aksios, Tramp je nekoliko puta predložio visokim zvaničnicima u Državnoj bezbjednosti da istraže mogućnost upotrebe nuklearnog oružja u sprečavanju uragana da stignu od obale SAD.

Jednom prilikom, nakon što je saslušao brifing svojih saradnika u Bijeloj kući, američki predsjednik rekao je: „Shvatio sam. Shvatio sam. Zašto ih ne gađamo nuklearkama?“

„Formiraju se kod afričke obale i dok se kreću preko Atlantika ubacimo bombu u oko uragana i poremetimo ga. Zašto ne uradimo to“, upitao je Tramp.

Zvaničnici su prvom čovjeku Bijele kuće rekli da će da „istraže“ ideju. Tramp je u još nekoliko navrata predložio bombardovanje uragana, mada je najčešće govorio o konvencionalnom naoružanju, navodi Aksios.

Ono što je posebno zabrinjavajuće je činjenica da Tramp nije prva osoba na visokom položaju koja je predložila gađanje uragana nuklearnim naoružanjem.

Zamisao je stara decenijama, a zbog toga je američka Nacionalna služba za okeane i atmosferu (NOAA) postavila objašnjenje na svom sajtu zašto je to loša ideja.

Prema proračunima stručnjaka iz NOAA, toplota oslobođena iz uragana jednaka je eksploziji nuklearne bombe snage 10 megatona svakih 20 minuta.

Da bi se oslabio uragan pete kategorije na drugu, naučnici ističu da bi trebalo dodati više od pola tone vazduha za svaki kvadratni metar površine „oka“ – više od pola milijarde tona za „oko“ prečnika 60 kilometara. Ne postoji način kojim bi se prebacila toliko količina vazduha.

Osim toga što bacanje nuklearne bombe ne bi upalilo, uragan bi raspršio radijacijo na sve strane.

„Nepotrebno je reći, to nije dobra ideja“, navodi NOAA.

 

Izvor:(RTS)Ostavite komentar: