Tramp prijeti, Nijemci ne vjeruju

Gradonačelnik bavarskog gradića Grafenvera Edgar Knobloh kaže da ne vjeruje da će predsjednik SAD Donald Tramp ostvariti prijetnje i povući vojnike SAD iz Njemačke.

U Grafenveru se nalazi jedna od najvećih baza američke vojske u Evropi.

“Ovdje niko ne vjeruje u to. Svako malo se pojave ovakve glasine”, rekao je Knobloh.

On je naglasio da je u posljednje vrijeme čak i povećan broj vojnika te da su sagrađeni dodatni infrastrukturni projekti, poput škola i radionica za održavanje vojne opreme, prenosi Hina.

U gradiću koji se nekada nalazio u blizini granice s bivšom Istočnom Njemačkom i njegovoj okolini stacionirano je više od 10.000 američkih vojnika.

Američka vojna baza je i najveći poslodavac u regionu, a zapošljava više od 3.000 njemačkih civila.

Knobloh je istovremeno izrazio zabrinutost zbog uzastopnih prijetnji američkog predsjednika da će, zbog toga što Njemačka po njegovom mišljenju premalo uplaćuje u zajednički NATO budžet, povući trupe iz Njemačke i premjestiti ih u Poljsku.

Uoči puta Donalda Trampa u Evropu i posjete Poljskoj, Vašington je ponovo potvrdio razmišljanja o eventualnom premještanju dijela vojnika iz Njemačke istočnije u Poljsku.

Uoči Trampove posjete Poljskoj, premijer te zemlje Mateus Moravjecki se založio za otvaranje američke vojne baze u Poljskoj, ali se usprotivio zatvaranju baza u Njemačkoj.

“Niko ozbiljno ne razmišlja o značajnom smanjenju trupa u Njemačkoj. Nama je potreban Ramštajn, ali i baza u Poljskoj”, rekao je on kritikujući Berlin da ne izdvaja dogovorenih dva odsto BDP-a za odbranu.

 

Izvor:(B92)Ostavite komentar: