Tramp preko Kurca razgovara sa Evropom

Američki predsjednik Donald Tramp želi preko austrijskog kancelara Sebastijana Kurca da komunicira sa EU, prenio je Trevor Traina, ambasador SAD u Austriji.

Traina je, poslije razgovora Trampa i Kurca u Bijeloj kući u Vašingtonu, austrijskim novinarima rekao da je šef američke države predsjedniku austrijske vlade prenio želje koje ima od Evrope. Tramp je, kako je dodao, izrazio nadu da će kancelar moći da “organizuje” odgovor.

– Predsjednik je sa kancelarom razgovarao kao da razgovara sa Evropom – prenio je Traina, dodajući da je Kurc danas u Vašingtonu govorio u ime cijele EU.

Prema njegovim riječima, Tramp sa kancelarom nije razmijenio samo ljubazne riječi, već ga je shvatio veoma ozbiljno i sa njim vodio “pravi razgovor”.

– Predsjednik Tramp je bio veoma otvoren što se tiče frustracija u vezi odnosa sa EU – dodao je on povodom aktuelnog trgovinskog spora sa Unijom.

Tramp je izrazio nadu da će će Kurc njegove poruke prenijeti EU.

– Između njih postojala je dobra hemija – ukazao je Traina, dodajući da su Tramp i Kurc imali odličan privatni razgovor.

Tramp je, kako ističe ambasador, bio veoma impresioniran “izbrušenim odgovorima” kancelara.

– Kurc će napustiti Vašington nakon što je ostavio pozitivan utisak kod ove vlade – uvjeren je Traina, ukazujući da će razgovori zasigurno voditi ka produbljenju saveza dvije zemlje, prenosi SrpskaCafe.

Traina je kazao da je sastanak Trampa i Kurca bio najvažniji sastanak na nivou vlada dvije zemlje od kraja Drugog svjetskog rata i da se može reći da se radi o istorijskoj posjeti kancelara Vašingtonu.

– Ne mogu biti srećniji ishodom. Odnosi su dobri kao nikada do sada u našoj istoriji – kazao je ambasador, izrazivši uvjerenje da će biti daljih kontakata, i najavio da će sljedeći veći korak biti posjeta velike delegacije privrednika iz Austrije SAD.

 Ostavite komentar: