Tramp na sastanku u Osaki u šali poručio Putinu: Ne miješajte se u izbore

Na marginama skupa G-20 u Osaki sreli su se američki i ruski predsjednik, Donald Tramp i Vladimir Putin. Njihov prvi sastanak poslije godinu dana trajao je čak sat i po.

Pred početak sastanka u Osaki, bilateralni sastanak čelnika Amerike i Rusije, koji je trajao sat i po. Tramp je u šali ruskom predsjedniku rekao da se ne miješa u izbore u Americi, dok je Putin kazao da je susret dobra prilika za nastavak rusko-američkog dijaloga na najvišem nivou.

Dvojica predsjednika su se prvi put direktno srela poslije samita u Helsinkiju prije godinu dana. Odnosi dvije zemlje su godinama u lošem stanju, a pogoršani su poslije ruske aneksije Krima i podrške sirijskom predsjedniku Bašaru el Asadu.

“Velika mi je čast što sam se sreo sa predsjednikom Putinom. Imamo o mnogo čemu da razgovoramo, uključujući trgovinu i razoružanje. Veoma su nam dobri lični odnosi. Unaprijed se radujem što ćemo ovdje zajedno provesti neko vrijeme. Veoma pozitivnih stvari može proizaći iz naših ličnih odnosa”, rekao je američki predsjednik Tramp.

Putin je dodao da se, povodom tema sastanaka, slaže sa Trampom.

“Razgovaraćemo o različitim temama koje su ovdje pomenute. Nismo se vidjeli od sastanka u Helsinkiju. Naši timovi su radili na pripremi ovog sastanka i pružili su nam priliku da nastavimo razgovore. Hvala našim timovima na tome”, istakao je Putin.

Trgovina u fokusu

Sastanak Grupe 20 počeo je radnim ručkom. Svi učesnici skupa su bili saglasni – najvažnije pitanje je trgovina. Domaćin Šinzo Abe založio se za promjene unutar Svjetske trgovinske organizacije.

“Tenzije u oblasti trgovine i geopolitički rizici su u porastu. Grupa 20 je odgovorna za preduzimanje neophodnih koraka radi prevazilaženja tih rizika. Odlučni smo da iskoristimo sva sredstva na raspolaganju kako bismo ostvarili rast. Recipročne mjere trgovinskih sankcija ne donose korist nikome. Svi koraci u sferi trgovine moraju biti u skladu sa pravilima Svjetske trgovinske organizacije. Članice G-20 moraju uputiti snažnu poruku radi nastavka i jačanja slobodne i fer trgovine”, naveo je Abe.

Predsjednik Kine Si Đinping, u razgovoru s japanskim kolegom Šinzom Abeom, naglasio je da svijet prolazi kroz duboke promjene koje nisu viđene u posljednjih 100 godina, i da najjače svjetske privrede imaju sve više zajedničkih interesa, ali i briga.

Sastali su se i lideri Rusije, Indije i Kine.

Sastanak u Osaki ne protiče bez protesta antiglobalista – ekološki aktivisti su se okupili u centru grada i zatražili od učesnika da doprinesu širenju svesti o posljedicama klimatskih promjena.

 

Putin pozvao Trampa na proslavu 9. maja u Moskvi

Vladimir Putin pozvao je Donalda Trampa na proslavu Dan pobjede 9. maja u Moskvi naredne godine, a zvanični poziv američkom predsjedniku biće upućen već narednih dana, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Pijeskov, prenio je Tas.

Pijeskov je naveo da je Tramp reagovao pozitivno na poziv da prisustvuje proslavi pobjede u Velikom domovinskom ratu i obilježavanje 75. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata i i naglasio da će mu zvanični poziv, “naravno, već u narednih nekoliko dana biti već poslat”.

Pijeskov je naveo i da je današni susret Putina i Trampa bio intenzivan, da su razgovarali o kontroli naoružanja, situaciji u Siriji, vezama sa Kinom i faktorima koji ograničavaju trgovinu između Rusije i SAD.

 

Izvor:(RTS)Ostavite komentar: