Tragaju za kolegama: Raspisano šest potjernica za crnogorskim policajcima

Crnogorska policija traga za svojim kolegama – komandirom u kotorskoj policiji Ivanom Nikolićem i Markom Novakovićem iz te opštine, ali i Milošem Mišurovićem iz Podgorice, za koje Specijalno državno tužilaštvo vjeruje da su bili dio kriminalne organizacije koja je prekookeanskim rutama do Evrope i Australije uspjela da dopremi najmanje tri tone kokaina

.Nacionalna potraga prošlog petka, dok je još trajala velika operacija Specijalnog policijskog odjeljenja i SDT-a, raspisana je i za službenicima policije Ivanom Stamatovićem i Nebojšom Bugarinom, a ponovljena je i za službenikom Uprave policije Ljubom Milovićem, koji je crnogorskim službama nedostupan još od ljeta 2022. godine, pišu Vijesti.

”Vijesti” saznaju da se na spisku SDT-a nalazi i Milovićev rođak Dražen Milović iz Nikšića, a traga se i za Cetinjaninom Božidarom Bobom Jabučaninom, ali i za Podgoričanima A. K. i F. Z., kojima SDT krivičnom prijavom stavlja na teret krivično djelo – stvaranje kriminalne organizacije.

Petorica u Spužu

U višednevnoj velikoj operaciji SPO-a i SDT-a, tokom prošle sedmice, uhapšeni su službenik Potražne jedinice iz Podgorice Goran Stojanović iz Podgorice i inspektor za droge iz Kotora Milan Popović i njihove nekadašnje kolege – bivši specijalac Vladimir Bajčeta, Kotoranin Mileta Ojdanić, kao i Tihomir Adžić iz Podgorice.

Njima je nakon saslušanja u SDT, a na prijedlog specijalnog tužioca, sutkinja za istragu Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša odredila pritvor, zbog opasnosti od bjekstva, uticaja na svjedoke i saučesnike koji su u bjekstvu, ali i zbog “naročito teškog načina izvršenja krivičnog djela”…

SDT, tvrde, vjeruje da je i tom organizacijom rukovodio odbjegli šef kavačkog klana Radoje Zvicer, a da je osumnjičenu ekipu okupio i njima rukovodio bjegunac sa policijskom značkom Ljubo Milović.

Hapšenje članova kriminalne organizacije uslijedilo je nakon što je Specijalno državno tužilaštvo, po nalogu novog GST-a Vladimira Novovića, u maju prošle godine ponovo formiralo krivični predmet, a na osnovu podataka koje je EUROPOL još u junu 2021. slao ranijem rukovodstvu Specijalnog državnog tužilaštva.

SDT i SPO mjesecima su radili na utvrđivanju i uparivanju kontakata, skinutih sa Skaj aplikacije, a EUROPOL je nakon što su shvatili da u Crnoj Gori postoji volja da se kriminalna organizacija do kraja istraži, poslala nove pakete transkripata, koje su članovi ove kriminalne organizacije razmijenili tokom kriminalnog delovanja.

Milović držao granicu, luku…

Odbjegli Ljubo Milović, kako vjeruje SDT, okupio je oko sebe policajce, sa kojima je bio u prijateljskim ili kumovskim vezama tokom službovanja u Kotoru i Podgorici.

Na osnovu podataka EUROPOL-a, ali i dokaza koje su prikupili tokom rada na predmetu, došlo su do sumnji da je ta kriminalna organizacija krijumčarila kokain iz Latinske Amerike u Evropu i Australiju, a postoje čvrsti dokazi za prekookeansko dopremanje najmanje tri tone skupocjenog praha.

Nezvanično je rečeno da je kokain prekookeanskim brodovima dopreman u Luku Bar, a kontingenti su stizali i u luke u Holandiji, Nemačkoj…

Prema transkriptima razgovora vođenih preko kriptovane Skaj aplikacije, Milović je pisao da “drži” crnogorsku granicu, Luku Bar…

SDT kriminalnu organizaciju sumnjiči za krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, pranje novca, izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja…

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja Milovića su prošlog petka tražili u rodnom Grahovu nadomak Nikšića, kada je izvršen pretres porodične kuće, objekata, ali i restorana “Grahovac 1858”.

Tokom pretresa, policija je oduzela poluautoamtsko oružje i građevinske mašine…

Optužnica čeka potvrdu

Skaj podaci o delovanju ove kriminalne organizacije u SDT-u bili su još u julu 2021. godine, ali je specijalni tužilac Saša Čađenović u januaru 2022. godine, dok je GST bio Milivoje Katnić donio odluku da navodno nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

Mjesec nakon toga, Katnić je odlukom Tužilačkog savjeta koji mu je konstatovao uslove za starosnu penziju, okončao tužilačku karijeru.

Čađenović je zbog sumnje da je postao pripadnik kriminalne organizacije uhapšen 9. decembra 2022. godine, i još se nalazi u pritvoru Spuža.

SDT je početkom januara podigao optužnicu protiv Petra Lazovića, Ljuba Milovića, ali i pripadnika kavačkog klana – Radoja Zvicera, Slobodana Kašćelana, Radoja Živkovića, Nikole Spasojevića, Milana Vujotića, Duška Roganovića, Radovana Mujovića, Radovana Pantovića i Nikše Perovića.

Prema navodima optužnice, ova kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine i pored Crne Gore djelovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji.

Pred Višim sudom je, 24. februara ove godine, održano ročište za kontrolu optužnice, a očekuje se odluka veća da li je optužnica SDT-a zakonita i opravdana.

Ostavite komentar: