“Toliko krvavih tragova ostalo”: Gulić tvrdi da Zagreb od Srba traži potvrdu legitimnosti “Oluje”

Istoričar Milan Gulić sa beogradskog Instituta za savremenu istoriju smatra da poziv zvaničnog Zagreba liderima Srba u Hrvatskoj da prisustvuju obilježavanju 25 godina od “Oluje” nije bilo kakva provokacija, nego traženje potvrde da je ta hrvatska vojna akcija, iza koje je ostalo toliko krvavih tragova, bila legitimna.

“To je nešto što je Hrvatskoj dato za pravo već onom oslobađajućom presudom Anti Gotovini i Mladenu Markaču, pa je eto ostalo još samo da srpska zajednica ‘potvrdi’ tu ‘legitimnost'”, rekao je Gulić. Gulić je dodao da u tom kontekstu gleda poziv hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da srpski predstavnik prisustvuje obilježavanju 25 godina od hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja” u Kninu.

“To je traženje posljednje potvrde koja je ostala sa hrvatske tačke gledišta, pa da ta operacija bude, kako je oni nazivaju, besprijekorna”, ocjenjuje Gulić za Sputnjik.

On je naveo da 5. avgust u Kninu nema nikakvu konotaciju odavanja pošte srpskim žrtvama ubijenim u “Oluji”, već je to isključivo proslave te vojne operacije, pa zato te dvije stvari nikako ne mogu biti obilježene istog dana u Kninu. Gulić dodaje da je, uz apsolutno razumijevanje svih razlika na poglede na rat devedesetih godina prošlog vijeka, “Oluja” bila zločinačka operacija velikog obima i da nema razloga, niti potrebe da bilo koji Srbin učestvuje u njenom proslavljanju.

On smatra da eventualni dolazak potpredsjednika Vlade Hrvatske Borisa Miloševića, koji je i predstavnika Srba, ne bi bio prvi put da je neko iz srpske zajednice prisustvovao obilježavanju “Oluje”, te podsjeća da je na tu proslavu svojevremeno dolazi Veljko DŽakula, ali da nije bio zvaničan predstavnik srpske zajednice.

“Međutim, ukoliko bi ovog puta došao Milošević, on bi bio predstavnik hrvatske Vlade, ali u isto vreme i zvaničan predstavnik srpske zajednice”, napomenuo je Gulić. Gulić je istakao da je iza akcije “Oluja” ostalo toliko krvavih tragova i da nijedan predstavnik srpskog naroda nikada ne bi trebalo da učestvuje u proslavi takvog događaja.

“Radilo bi se o nepoštovanju žrtava”, naglasio je Gulić. Poziv zvaničnog Zagreba liderima Srba u Hrvatskoj da prisustvuju obilježavanju “Oluje”, etničkog čišćenja srpskog naroda iz ove države, ocijenjen je u Beogradu kao neviđena provokacija.

Srbi su dobili poziv da proslave sopstvenu tragediju i tako legitimišu vojnu akciju u kojoj je ubijeno ili nestalo oko 1.800, a protjerano više od 200.000 ljudi.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je ranije izjavio da bi bilo “jako dobro i korisno” kada bi na obilježavanje 25 godina od “Oluje” u Kninu došao i potpredsjednik Vlade Hrvatske iz Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević.

Plenković je rekao da se razgovara o mogućnosti da ove godine predstavnici Vlade obilježe i srpska stradanja, a ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da je zahtjev za učešće na proslavi etničkog čišćenja Srba neviđena politička provokacija.

Ostavite komentar: