Timoti Les: Konačni rasplet na Kosovu biće razmjena teritorija

Moj je osjećaj je da se dvodecenijska drama na Kosovu kreće ka svom dugoočekivanom trenutku istine, smatra saradnik Demostata sa Univerziteta Kembridž, Timoti Les, koji ne isključuje ni mogućnost da će i snage kosovskih Albanaca, ali vojska Srbije, u dogledno vrijeme nastojati da uspostave kontrolu nad sjeverom Kosova.

Prema predviđanju saradnika Demostata, naredna faza u rješavanju statusa Kosova vjerovatno će biti definisana silom, “najprije od strane Prištine, a potom i od strane Srbije, tako što će Srbija pomoću vojske pripojiti Sjever”.

„To će biti dramatičan razvoj situacije, ali, logično je da je to jedini scenario koji je preostao, ukoliko Albanci ne žele status kvo, niti formiranje Zajednice srpskih opština, a Srbija odbija ideju da se Sjever integriše u ostatak Kosova“, uvjeren je Les.

Time bi se, kako je ocijenio, stvorile dvije nove činjenice na terenu, da Beograd kontroliše Sjever i da Priština kontroliše Jug, „što je uvijek i bio najizvesniji scenario za Kosovo, imajući u vidu demografske podatke“.

Les smatra da bi se time, takođe, preokrenula debata o budućnosti Kosova, jer će „početi da se razmatra status Srba na Jugu, što će, Srbija, nesumnjivo, dovesti u vezu sa statusom Albanaca u Preševskoj dolini“.

Kako prognozira, pitanje budućnosti Kosova vjerovatno će poprimiti jednu širu dimenziju, “jer paralelno raste kriza u Bosni, gdje Srbi teže konačnom raspadu države, i ove dvije drame će se sigurno povezati”.

„Bilo kako bilo, konačni rasplet biće razmjena teritorija između dviju strana“, predviđa Les i podsjeća na želju Edija Rame da se Albanija ujedini sa Kosovom.

„U svakom slučaju, ako Srbija zaprijeti Kosovu, a spoljni posmatrači ne podrže Kosovo, gotovo je sigurno da će se Kosovo približiti Albaniji, kako bi dobilo podršku i bezbjednost, što će učiniti ujedinjenje još izvjesnijim“, objašnjava Les, prenosi “N1“.

 

Ostavite komentar: