Teške priče iz crvene kovid zone: Rijetki su oni koji u bolnicu uđu na nogama

Jedna po jedna bolnica ulazi u kovid sistem. Prvi put su u crvenoj zoni i Klinika za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije i Bolnica “Sveti Sava”.

Doktori iz tih bolnica apeluju na poštovanje mjera jer je sistem opterećen, a ljekari na ivici snaga.

Biljana Ćertić iz Klinike za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, koja je prvi put u kovid sistemu, kaže za RTS da su za nekoliko sati primljena 33 pacijenta.

– Od toga samo pet pacijenata bilo sposobno da uđe na kliniku na svojim nogama. Ostali su bili transportovani i to samim tim govori o težini njihovog stanja – napominje Ćertićeva.

Najmlađi pacijent ima 24 godine, a hospitalizovan je i momak od 30 godina, koji je imao infarkt a kovid pozitivan je. Najstarija pacijentkinja ima 92 godine.

Ukazuje da nisu svi sigurni gdje su se zarazili: “Ulavnom kontakti, nepažnja, jedan sekund može dovesti do katastrofalnih posljedica”.

– Do ponedjeljka smo se bavili našim granama, prije svega hirurgijom, jako brzo smo se organizovali i prešli u novi režim rada – navodi Ćertićeva dodajući da u bolnici postoje crvena i zelena zona, tako da nema miješanja i ukrštanja.

Oni koji imaju opekotine sada su hospitalizovani na Vojno-medicinskoj akademiji, navodi Ćertićeva.

– Morali smo i mi da uđemo u kovid sistem, organizovali smo se sjajno, svi su bili maksimalno požrtvovani, radno vrijeme ne postoji, i medicinskog i nemedicinskog osoblja, premoreni su jer nismo prestajali da radimo, kod nas su bili životno ugroženi pacijenti, nastavili smo ritam koji već imamo. Izuzetna posvećenost i požrtvovanje kompletnog osoblja na klinici – naglašava Ćertićeva.

Apelovala je na građane da poštuju mjere i uputila posebnu poruku:

– Jako ćemo brzo da se napunimo, malo da se svi dozovu pameti, da vode računa o sebi i bližnjima i da pokažu znak empatije prema zdravstvenim radnicima. Ko nije bio u crvenoj zoni, ne može da pretpostavi šta to znači – istakla je Đertićeva.

“Sveti Sava” prima i pozitivne i pacijente sa moždanim udarom

Marjana Vukićević, direktorka bolnice “Sveti Sava”, navodi da su kapaciteti gotovo popunjeni. Tokom noći bilo je tri slobodna mjesta i sva tri su popunjena.

– Trenutno ima 150 kovid i nekovid pacijenata, na kovid odjeljenju je 60. Uglavnom je riječ o srednje teškim pacijentima – napominje Vukićevićeva.

Objašnjava da se svi prijemi najavljuju iz drugih bolnica. Kada nema mjesta, ubacuje se dodatni krevet.

– Građevinski nismo idealni za kovid, imamo jedan ulaz. Čim neko ima povišenu temperaturu, posmatra se kao pozitivan. Mnogo je pozitivnih u Beogradu, svi koji dođu testiraju se antigenskim testom i pravi se selekcija da li je za kovid ili ne, ako je riječ o moždanom udaru – napominje direktorka bolnice “Sveti Sava”.

Ukazuje da su ljekari navikli na teške situacije, pa su se brzo privikli ovakvoj situaciji.

– Svi ljekari su to prihvatili da rade, dolaze redovno na posao, anesteziologa imamo samo četvoro, pokrivaju dvije intenzivne njege, angio salu. U zelenoj su zoni noću, ako treba da uđu u crvenu zonu, oblače se, prolaze iz zelene u crvenu zonu. Mislim da su pacijenti sigurni – naglašava Vukićevićeva.

Apeluje na pacijente da imaju strpljenja.

– Moramo da vršimo trijažu, nekad ne žele da čekaju, žele preko reda. Samo ih molim za strpljenje i da nam pomognu da ovo pobijedimo – istakla je direktorka bolnice “Sveti Sava”.

Ostavite komentar: