Teška priča jedne starice! Baka Milja ima 96 godina i prodaje vjenčiće na ulici

Obrenovčani poštuju tradiciju tako da će i ove godine mnoge kapije biti okićene ivanjdanskim vjenčićima koji su sve maštovitijih sa različitim detaljima i teško je odabrati najljepši.

Međutim pažnu Obrenovčana više je privlačila 96-ogodišnja baka Marković Milja iz Skele koja je mirno sjedila i plela vjenčiće.

“Kako baba neće biti vrijedna. Imam 96 godina i još pravim vjenčiće. Borim se za život. Penziju nemam i onda moram da se borim”, kaže baka Milja za RTV Mag.

Kaže da je nekada njeni najdraži i grde jer ne staje, ali navikla je da radi, da ima svoj dinar, da doprinese kući. Kada su u pitanju vjenčići, nema tu mnogo filozofije, kaže da se zna šta venčić mora da ima.

“Vijenac, luk i cvijeće. Eto, to je najbolje. Luk i žito, ali ove godine slabo je žito sijano tako da nisam imala”, savjetuje baka Milja.

Obrenovčani zastaju, porazgovaraju sa bakom, kupuju vjenčiće, a bilo je i onih koji su poželjeli samo da je časte i da joj kupe sok da se osvježi. Srećna je što i dalje poštujemo tradiciju i što ima priliku da mladima objasni simboliku Ivanjdanskih vjenčića.

“Vjenčić staviš na kapiju, ko ima kapiju. Ko je u gradu, na vrata. I tako to stoji do sljedeće godine. I dogodine ovaj skidaš, a drugi mećeš. To čuva zdravlje, čuva sve. Ja sam tako čula od starijih, pa i ja tako radim”, objašnjava baka Milja.

Baka Milja pred stotom godinom života dala nam je svima lekciju da ne postoje godine koje mogu naterati čovjeka da se preda. Naravno, samo da nas zdravlje služi, prenosi Blic.

Ostavite komentar: