Teška epidemiološka situacija: U Sloveniji preminula 51 osoba, zaražene 1.292

U Sloveniji su u protekla 24 časa potvrđena 1.292 nova slučaja zaraze korona virusom među 5.868 testiranih, a od posljedica kovida 19 umrla je 51 osoba.

U bolnici se od kovida 19 liječi 1.298 pacijenata, što je porast od 36 u odnosu na dan ranije. Na intenzivnim odjeljenjima kovid bolnica je 202 teže oboljelih, pet više nego prethodni dan.

Ukupan broj potvrđenih zaraza povećao se na 77.106, od čega je 20.140 aktivnih slučajeva, dok četrnaestodnevna incidencija iznosi 961.

Od posljedica kovida 19 u Sloveniji je od početka epidemije preminulo 1.435 osoba.

Vlada Slovenije bi u četvrtak, 3. decembra u dogovoru sa medicinskom strukom trebalo da odlučuje o produženju na još sedam dana mjera koje su na snazi, ali i mogućem ublažavanju neke od njih.

U vezi sa ublažavanjem mjera postoje nedoumice, jer ljekari i epidemiolozi ocjenjuju da se broj zaraženih ne smanjuje kako se očekivalo, a zdravstveni sistem je preopterećen, jer je broj hospitalizacija i dalje u porastu.

Prvi uslov za ublažavanje nekih restriktivnih mjera je da se broj novih dnevnih zaraza spusti na manje od 1.000, a prošle sedmice je iznosio oko 1.400.

Epidemiolozi navode da bi eventualno među prvim mogla biti ukinuta jedna od restrikcija koja je izazvala najviše sporova, a riječ je o zabrani napuštanja opština stanovanja, osim zbog posla i zbog nekih drugih izuzetnih slučajeva.

Osim toga, govori se i o mogućem popuštanju nekih mjera koje bi omogućile više rekreacije, među njima i skijanje, te dopustio rad žičara i gondola na skijalištima, posebno s obzirom na činjenicu da se krajem sedmice očekuje veća količina snijega na svim skijaškim terenima.Ostavite komentar: