Tenzije na relaciji Srbija-Crna Gora: Vućić sazvao sastanak nakon protjerivanja ambasadora

Tenzije između Podgorice i Beograda nastale jučerašnjim protjerivanjem ambasadora Srbije Vladimira Božovića iz Crne Gore i mjerom reciprociteta Beograda, biće glavna tema današnjeg sastanka u 18 sati koji je juče zakazao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem.

Taman kada je javnost pomislila da će nakon pobjede opozicije na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori odnosi Beograda i Podgorice biti znatno bolji, dogodio se jučerašnji dan. Najprije je je ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen za personu non grata zbog izjave da je “slavna Mojkovačka bitka bila uvod u oslobođenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu 1918. godine”.
Od njega je zatraženo da odmah napusti zemlju. Nedugo zatim, Beograd je odgovorio istom mjerom i dao rok od 72 sata ambasadoru Crne Gore Tarzanu Miloševiću da ode iz Srbije.
Međutim, to možda neće biti jedina reakcija Srbije, mada bi situacija bi trebalo da ide u smjeru smirivanja, moguće je da će Vučić, bez obzira na mjere reciprociteta, zbog velikog broja Srba u toj zemlji, ali i zbog pozicije Srba u regionu, zatražiti smirivanje strasti koje će biti praćeno i različitim konkretnim mjerama.
Na sastanku se će inače razgovarati i o spoljnopolitičkim prilikama, odnosima u regionu ali s posebnim akcentom na poslednja dešavanja sa Crnom Gorom, piše Blic.


Ostavite komentar: