Tajna služba sklonila Trampa u bunker tokom protesta kod Bijele kuće

Agenti američke Tajne službe su u noći sa petka na subotu sklonili predsjednika Donalda Trampa u podzemni bunker u centru Vašingtona, jer je na hiljade demonstranata blokiralo Bijelu kuću, prenosi američki list „Njujork tajms“.

Kako se navodi, Tajna služba SAD je insistirala na tome da se predsjednik skloni. Prema navodima lista „Si-en-en“, Tramp je proveo u skloništu nešto manje od sat vremena.

„Njujork tajms“ ističe da se, prema postojećim pravilima, američki lider spušta u bunker u situacijama kada Bijeloj kući „prijeti opasnost“. Na primjer, u svjetlu terorističkih napada 11. septembra 2001. godine u tom skloništu su se krili Dik Čejni, koji je u to vrijeme bio potpredsjednik SAD i 43. američki predsjednik Džordž Buš Mlađi.

Zaposlenima u Bijeloj kući u nedjelju su preporučili da ne dolaze na posao zbog nereda u Vašingtonu.

Tokom protesta zbog smrti u Mineapolisu Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je preminuo nakon što mu je bijeli policajac klečao na vratu, Bijela kuća je nakratko bile pod blokadom, opkoljena demonstrantima koji su uzvikivali „nema mira bez pravde“, a situacija je bila na ivici sukoba kada su pripadnici policije zaprijetili suzavcem jednom dječaku.

Teroristi u SAD su tokom 11. septembra 2001. godine oteli nekoliko putničkih aviona i usmjerili ih na dvije kule Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku i zgradu Pentagona u američkoj državi Virdžinija. Četvrti avion srušio se u blizini grada Šenksvila u Pensilvaniji. U ovoj seriji napada poginulo je 2.996 osoba, a više od šest hiljada je povrijeđeno.

 

Izvor:(SPUTNIK)

 Ostavite komentar: