Tajna dosijea Specijalnog suda za zločine OVK, istraga u toku VIDEO

Ni 24 časa pošto je nepoznata osoba organizaciji veterana Oslobodilačke vojske Kosova dostavila oko 4.000 navodnih dosijea Specijalnog suda za zločine OVK, uključujući i izjave svjedoka, nije poznato da li su ti dokumenti autentični, ni ko ih je i zašto donio u kancelariju u Prištini.

U prostorijama organizacije koja okuplja bivše pripadnike Oslobodilačke vojske Kosova tokom poslijepodneva istragu vode istražitelji odjeljenja za teške zločine kosovske policije, koji su na mjesto događaja stigli nedugo pošto su odatle otišli istražitelji Specijalnog suda.

Istražiteljima Specijalnog suda za procesuiranje zločina pripadnika bivše OVK uručeni su dokumenti dostavljeni kancelariji veterana te organizacije, gdje sumnjaju da je riječ o 4.000 dosijea, među kojima su imena i izjave svjedoka povezanih sa Specijalnim sudom.

“Zatražili su kopiju ovih dokumenata. Morali smo da damo kopiju kosovskom tužilaštvu, ali smo dali i njima. Predsjednik je na odmoru i rekao mi je da im to damo. Prijem-dostava obavljena je zapisnikom”, rekao je prištinskim medijima Faton Kljinaku, sekretar organizacije veterana bivše OVK, navodi “RTS”.

Predsjednik te organizacije Hisni Gucati rekao je ranije da im je paket dostavljen juče i da nisu poznavali osobu sa kapom, naočarima i maskom koja ga je donijela.

Dokumentacija o svjedočenjima pred istražiteljima Specijalnog suda dospjela je u ruke veterana OVK u trenutku kada se očekivalo obelodanjivanje prvih optužnica.

U februaru, Tužilaštvo je objavilo da su predati prijedlozi optužnica protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, koji se terete za ubistvo više od 100 osoba. Obelodanjivanje postojanja tih optužnica objašnjeno je pritiscima na svjedoke u sud.

Tači i Veselji su, prema navodima, sproveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana vijeća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda, a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde.

“U paketu postoji oko četiri hiljade dosijea Specijalnog suda”, rekao je Gucati.

Njegov zamjenik Nasim Haradinaj objasnio je da su u pitanju dosijei svjedoka tog suda.

Istakao je da dokumenti sadrže činjenice o ratnim zločinima na Kosovu, pa čak i imena zaštićenih svjedoka koji su pred tužiocima dokumentovali ono što su vidjeli.

Advokat Artan Ćerkini rekao je da Organizacija ratnih veterana nije adresa na koju treba poslati bilo koji dokument ove vrste, jer nije predmet istrage.

“Neobična procedura sama po sebi, ostaje da se vidi kako će se riješiti ovo pitanje, jer je ozbiljno. Organizacija veterana OVK će dostaviti te dokaze Specijalizovanom tužilaštvu, ali vjerujemo da ćemo iz te kancelarije da dobiti brzi odgovor o tome kako su ti takozvani dokazi mogli da izađu iz Specijalizovanog tužilaštva ili Suda. Oni imaju obavezu da daju objašnjenje kako se to dogodilo”, rekao je Ćerkini.

Dodao je da ne mogu da se izjasne o njihovoj autentičnosti.

Ćerkini je naveo da ako je iz Specijalnog suda došlo do curenja ovih dokumenata, onda će kredibilitet suda biti ozbiljno narušen, a ako je sud kršio propise koje je izdao, nema dileme da sud nije vjerodostojan da se bavi slučajevima ovog profila.

Iz organizacije veterana OVK kažu da su u paketu dobili i pismo u kojem se kaže da će im narednih dana stići još sedam hiljada dosijea.

Gaši: Mogu biti veoma rizične pravne posljedice za svjedoke

Advokat Tom Gaši kaže da ćemo narednih dana saznati zašto je ovo urađeno i ako mogu tužioci da saznaju kako je stigla ta dokumentacija koja je veoma štetna za Specijalni sud.

“Mislim da mogu da budu veoma rizične pravne posljedice za svjedoke i za ostale ukoliko se njihova imena objavljuju. Ne bi trebalo i zakonski je to zabranjeno da objavljuju imena svjedoka, bez obzira da li su zaštićeni svjedoci ili drugi. Svi svjedoci Specijalnog suda treba da imaju situaciju da dobrovoljno daju svoje izjave, a ne da budu pod pritiskom da neko sazna njihova imenena prije nego što suđenja počnu”, dodaje Gaši.

 

 

Ostavite komentar: