Tajani razbjesnio Hrvate i Slovence izjavom o Istri

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani razbjesnio je Hrvate i Slovence. On je tokom ceremonije obilježavanja Dana sjećanja u italijanskoj Bazovici Istru i Dalmaciju nazvao italijanskom.

“Živio Trst, živjela italijanska Istra, živjela italijanska Dalmacija”, rekao je Tajani u govoru povodom Dana sjećanja na žrtve egzodusa iz Istre, Rijeke i Dalmacije, prenosi zagrebački Index.

On je na svom Fejsbuku objavio i video-snimak sa ceremonije u kome je rekao da danas odaje počast palim žrtvama mržnje prema Italijanima, koje su počinili “oni koji su na uniformi imali crvenu zvijezdu” i dodao da će u Evropskom parlamentu podsjetiti na “tragediju vezanu za Trst”.

On je rekao i da Trst simbolizuje nacionalni identitet Italijana, kao i da su u tom gradu puno patili iako su bili prisiljeni da napuste područje u kome su živjeli.

“Na kraju su, zahvaljujući istini i pravdi, pobijedili i zato danas slavimo uspomenu na te strašne godine i nadamo se da se ovo više nikada neće dogoditi. Uspjeli smo da izbjegnemo da se zauvijek ugasi svjetlo nad događajima u Trstu”, rekao je Tajani.

Takođe, on je podsjetio da se ne smije dopustiti da se u Venecueli u kojoj živi puno Italijana ponovi “komunistička diktatura kao Titova”.

Indeks navodi da je ideja o italijanskoj Istri i Dalmaciji bila jedno od glavnih načela italijanskog fašizma nastalog dvadesetih godina prošlog vijeka. Indeks podsjeća da se tajnim Londonskim ugovorom iz 1915. godine Italija obavezala da će ratovati na strani Antante, ali je zauzvrat tražila veliki dio istočnojadranske obale koja je u to vrijeme bila dio Austro-ugarske monarhije, a nakon rata, novembra 1918. godine, italijanska vojska okupira je veliki dio Dalmacije.

Dvije godine kasnije potpisan je Rapalski ugovor između tadašnje Kraljevine SHS i Italije, po kome su Italiji pripali Trst, Gorica, Gradiška i dio Kranjske, Istra, Zadar, ostrva Cres i Lošinj, Lastovo i Palagruža.

Nakon Drugog svjetskog rata Dalmaciju i Istru oslobađaju partizani.

Predstavnik kabineta predsjednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija izjavio je da je njegova izjava da su Istra i Dalmacija italijanski, nije dobro interpretirana, da nije mislio ništa loše i da se neće izviniti zbog nje.

“On nikada nije rekao da su Istra i Dalmacija dio Italije. Bilo bi ludo to tvrditi. Istra i Dalmacija su Hrvatska”, rečeno je sajtu Indeks u Tajanijevom kabinetu.

Iz Tajanijevog kabineta poručili su da je on govorio u istorijskom kontekstu.

“To je prepoznavanje istorije i važno je da svi znaju istoriju kako ne bismo stare greške ponavljali u budućnosti. Nije korektno reći da je Tajani ikoga optuživao ili pravio podijele, on je komemorirao žrtve italijanske strane, ali i sve žrtve tog nesrećnog perioda”, rečeno je u kabinetu uz komentar da su svjesni da su Istra i Dalmacija sada dio Hrvatske i da je Tajani govorio o “onom vremenu”.

“Komemorirali smo to vrijeme u kojem se to dogodilo. Govorio je o tom ratnom vremenu u kojemu su ljudi ubijeni i u kojem su mnogi Italijani izbjegli iz Dalmacije. Rat je loš za sve. Tajani nije govorio o sadašnjosti, pa on je glasao da Hrvatska ude u EU”, rečeno je u kabinetu.

Izvor:(B92)

Ostavite komentar: