Tači: Ujedinjenje Kosovske Mitrovice nezaustavljiv proces

22.01.2019. | 19:16

Predsjednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači tvrdi da je proces za ujedinjenje Kosovske Mitrovice nezaustavljiv.

Tači, koji se nalazi u Davosu na Svetskom ekonomskom forumu, napisao je na svom profilu na Fejsbuku da je imao sastanak sa predsjednikom opštine južna Kosovska Mitrovica Agimom Bahtirijem, te da su tom prilikom, kako je naveo, konstatovali da su građani o tom pitanju „rekli svoju riječ“.

„Sada je red da djeluju institucije, vlada, skupština i predsjednik“, napisao je Tači.

Inače, Tači je juče na konferenciji za novinare, govoreći o teritorijalnom razgraničenju sa Srbijom, rekao da će Kosovska Mitrovica, „Trepča“ i „Gazivode“ ostati dio Kosova i nakon eventualnog potpisivanja svobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Inicijativu za ujedinjenje Mitrovice pokrenuo je krajem prošle godine Bahtiri. Južni deo grada naseljavaju većinski Albanci, dok su na severu većinski Srbi.

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj, odbacio je ranije Bahtirijevu inicijativu, ali je predsednik opštine južna Kosovska Mitrovica nedavno peticiju sa potpisima građana, koji su ga podržali, predao predsedniku parlamenta Kadriju Veseljiju, preneo je Tanjug.

Veselji mu je tada obećao da će peticija podrške inicijativi ujedinjenja Kosovske Mitrovice biti ubrzo stavljena na dnevni red parlamenta.

 

Izvor:(Sputnik)