Tači prvi put o taksama: Ugrožen odnos Amerike i Kosova

Predsjednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači prvi put se izjasnio o nametnutim stopostotnim taksama na proizvode iz centralne Srbije i BiH.

On je naglasio da je ta mjera već ugrozila odnose Kosova sa SAD i EU, javio je AP.

Tači zato smatra, prenijela je agencija, da Kosovo ne bi trebalo da pravi prepreke i stvara poteškoće u dijalogu.

“Trebalo bi da nudimo pozitivne argumente. Ne bi trebalo da dozvolimo da Srbija dobije nepotrebne zasluge u dijalogu”, rekao je Tači.

Potvrdio je da je prištinskom timu za dijalog predao dokumentaciju o dosadašnjim razgovorima u okviru tog procesa.

Nakon sastanka sa tim timom, Tači je na konferenciji za novinare rekao, da je dokumentaciju predao da bi im pomogao da ispune obavezu prema kosovskom parlamentu.

Prema njegovim riječima, dokumentacija obuhvata “pripremu za konačnu fazu dijaloga, stavove kosovske strane na sastancima koji su održavani u Briselu, sa dokumentima, sugestijama i preporukama njegovog kabineta.

Potvrdio je da će zajedno sa timom raditi na realizaciji svih predviđenih tema među kojima je, i tema o nestalima, raseljenima, kulturnog nasleđa, pitanja imovine, pitanja prava manjinskih zajednica i povraćaj arheoloških aretefakata.

“Postizanje legalno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma kojim će se garantovati učlanjenje Kosova u UN, kao i da Srbija prizna Kosovo, što znači da između nas više neće biti rata”, naveo je Tači i dodao da će to biti cilj prištinskog tima za dijalog.

Tači kaže da vjeruje da je to, kako je rekao, uz velike poteškoće ipak moguće.

Ponovio je ranije iznetu ideju da će, u skladu sa finalnim sporazumom Beograda i Prištine, tri opštine juga centralne Srbije, Preševo, Bujanovac i Medveđa, postati dio Kosova, prenosi B92.

“Čak i Gazivode, Sjeverna Mitrovica i Trepča će biti deo Republike Kosova”, tvrdi Tači.

 Ostavite komentar: