Tači iznenađen i uvrijeđen: Dodik me ponizio, ne dolazim u Sarajevo!

Predsjednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači odbio je da prisustvuje Samitu o procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u BiH, zbog toga što je, kako je naveo, poziv predsedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika ponižavajući, jer Kosovo nije tretirano kao druge države-učesnice.

„Uprkos volji i spremnosti da učestvujem na SEECP, ponižavajući poziv sadašnjeg predsedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine spriječio me je da predstavljam Kosovo na ovom sastanku“, napisao je Tači na Fejsbuku.

Prema njegovim riječima, Priština je uvijek bila spremna za dobrosusjedske odnose sa BiH i za uzajamno priznavanje, prenosi Sputnik.

Përkundër vullnetit dhe gatishmërisë për të marrë pjesë në Samitin për Procesin e Bashkëpunimit në Evropën Juglindore…

Gepostet von Hashim Thaçi am Samstag, 6. Juli 2019

 

„Ali, nažalost, naša volja se neprestano zloupotrebljava, kao što je to sada slučaj sa organizacijom SEECP iz Bosne i Hercegovine. Minimum koji Kosovo zahtijeva za učešće na takvim forumima jeste jednak tretman sa drugim zemljama-učesnicama“, naveo je Tači.

Kako prenosi RTK2, Tači smatra da je ponašanje BiH neprihvatljivo i paradoksalno, jer predstavnici te države potpuno primjenjuju antievropske prakse, koje se, kako je naveo, „ne razlikuju od onih u Srbiji“.

„Takvim destruktivnim pristupom regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi između zemalja Zapadnog Balkana nemaju uslov koji je potreban za pristupanje Evropskoj uniji“, kaže on.Ostavite komentar: