Tači iznenađen i uvrijeđen: Dodik me ponizio, ne dolazim u Sarajevo!

07.07.2019. | 00:58

Predsjednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači odbio je da prisustvuje Samitu o procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u BiH, zbog toga što je, kako je naveo, poziv predsedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika ponižavajući, jer Kosovo nije tretirano kao druge države-učesnice.

„Uprkos volji i spremnosti da učestvujem na SEECP, ponižavajući poziv sadašnjeg predsedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine spriječio me je da predstavljam Kosovo na ovom sastanku“, napisao je Tači na Fejsbuku.

Prema njegovim riječima, Priština je uvijek bila spremna za dobrosusjedske odnose sa BiH i za uzajamno priznavanje, prenosi Sputnik.

https://www.facebook.com/HashimThaciOfficial/posts/2806394079430933

 

„Ali, nažalost, naša volja se neprestano zloupotrebljava, kao što je to sada slučaj sa organizacijom SEECP iz Bosne i Hercegovine. Minimum koji Kosovo zahtijeva za učešće na takvim forumima jeste jednak tretman sa drugim zemljama-učesnicama“, naveo je Tači.

Kako prenosi RTK2, Tači smatra da je ponašanje BiH neprihvatljivo i paradoksalno, jer predstavnici te države potpuno primjenjuju antievropske prakse, koje se, kako je naveo, „ne razlikuju od onih u Srbiji“.

„Takvim destruktivnim pristupom regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi između zemalja Zapadnog Balkana nemaju uslov koji je potreban za pristupanje Evropskoj uniji“, kaže on.