Tabla sa oznakom OVK kod Gračanice: Albanci ne žele smirivanje tenzija

Postavljanje table sa oznakom terorističke OVK u etnički mješovitom selu Kišnica kod Gračanice pokazuje da Albanci ne žele smirivanje tenzija i normalan suživot sa Srbima jer im oni smetaju, rekla je predsjednik Lokalnog odbora za javnu bezbjednost Snežana Jovanović.

“Nisu samo ovakve table znak provokacije. Napadi na Srbe u Kišnici su verbalni, a i fizički, nedavno su kamenovane porodice Trajković i Krstić. Albanski omladinci koji izazivaju incidente okupljaju se u parku i izazivaju ovakve provokacije na gotovo dnevnom nivou”, kaže Jovanović.

Ona je navela da su incidenti, koje čine Albanci, doveli do toga da se Srbi ne osjećaju prijatno u svom rodnom mjestu.

Jovanovićeva je ukazala da su međuetnički odnosi loši, što je dovelo do toga da se broj Srba u Kišnici smanji za čak pet puta.

“Ne postoji dobra volja sa albanske strane da se odnosi srede i da svi živimo u miru. U Kišnici ima mesta za sve. Ostalo je još 114 Srba, što je mala cifra koja je ranije bila znatno veća”, rekla je Jovanovićeva za portal “Kosovo onlajn”.

Albanci su, dodala je, sada većinska zajednica u Kišnici i nije im drago što tih 114 Srba i dalje tu živi, te da je očigledna da provokacijama i tablama koje postavljaju pokušavaju da uznemire Srbe i na neki način vrše pritisak.

“Policija radi samo ono što mora, ali mi smo svedoci da ne obavlja svoj posao kako treba. Ako se traži pojačano prisustvo patrola i veće angažovanje i ako sa druge strane oni traže krivicu u Srbima, a ne u Albancima koji nas kamenuju i postavljaju ovakve table, onda je jasno da nema dobre volje”, istakla je Jovanovićeva.

U naselju Kišnica, nadomak Gračanice gdje je postavljena dvojezična tabla sa oznakom ovog etnički mješovitog mjesta, danas je crnom bojom precrtan naziv na srpskom jeziku. Postavljena je i tabla sa oznakom terorističke OVK /UČK/ na putu od srpskog dijela Kišnice ka dijelu naseljenom Albancima, i to u neposrednoj blizini dječijeg igrališta.

Ostavite komentar: