SZO traži od svijeta da ne posustane u borbi protiv korona virusa

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u ponedjeljak je zatražila od zemalja u svijetu da insistiraju na naporima suzbijanja novog korona virusa, naglašavajući da se globalna pandemija pogoršava i da još nije nije dostigla vrhunac u centralnoj Americi.

“Više od šest mjeseci od izbijanja pandemije, ovo nije vrijeme za bilo koju zemlju da skine stopalo s pedale”, izjavio je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus na online brifingu.

Vodeći ekspert UN-ove zdravstvene agencije za vanredne situacije, dr. Majk Rajan, izjavio je da je broj zaraza u centralnoameričkim zemljama još u porastu.

“Mislim da je ovo vrijeme za veliku brigu”, kazao je on, pozivajući na snažnije čelništvo vlada i međunarodnu podršku toj regiji.

Marija van Kerkhove, vodeći epidemiolog SZO, izjavila je na brifingu da je „“sveobuhvatni pristup“ od suštinskog značaja u Južnoj Americi.

Rajan je kako je sada potrebno fokusirati se na prevenciju drugih vrhunaca COVID-19, respiratorne bolesti izazvane koronavirusom koja je zarazila više od sedam miliona ljudi i odnijela je više od 400.000. života

“Ovo je daleko od kraja”, izjavila je van Kerkhove, prenosi N1 BiH.

 Ostavite komentar: