Svečano u prisustvu najviših zvaničnika: Počelo centralno obilježavanje povodom Dana državnosti Srbije

Centralna svečanost obilježavanja Dana državnosti Srbije – Sretenja počela je u Orašcu u prisustvu najviših zvaničnika Srbije i Republike Srpske.

Svečanosti, koja je počela pomenom, prisustvuju premijer Srbije Ana Brnabić kao izaslanik predsjednika Srbije i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Prisustvuju i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, kao i ministri u Vladi Srbije.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Orašcu da se Dan državnosti Srbije u Republici Srpskoj doživljava kao zajednički praznik.

“U Republici Srpskoj obilježavamo ovaj dan kao svoj. Zagledni smo u Srbiju kao maticu. Srbija nama daje garancije i utočište, pomaže i daje podstrek”, rekao je Dodik na centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana državnosti Srbije, čestitajući građanima i rukovodstvu Srbije.

Dodik je istakao da su Srbi uvijek donosili slobodu drugim narodima, te da su “naši preci postavili temelje onoga što je danas savremena civilizacija”.

“Srećemo se ovdje i obilježavamo naš zajednički praznik, praznik koji je posvećen Prvom srpskom ustanku, danu kada su Srbi u predanoj borbi za slobodu digli ustanak i krenuli u izgradnju srpske državnosti i slobode za sve koji ovdje žive”, rekao je on.

Dodik je poručio da Srbi danas imaju dvije države – Republiku Srpsku i Srbiju.

“Srbiju koja je garant mira i bezbjednosti, koju volimo i radujemo se svakom njenom napretku, Srbiju koja je garant opstanka svih Srba”, naglasio je Dodik i zahvalio Srbiji za pomoć Srpskoj i razumijevanje.

On je istakao da je Srbija garant mira, država koja se pod rukovodstvom predsjednika Aleksandra Vučića gradi i ide naprijed.

Pomen je služio Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski Jovan sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve, vijence su položili Brnabićeva i Dodik, a održan je prigodan kulturno-umjetnički program.

Povodom Dana državnosti, predsjednik Vučić uručiće u Beogradu odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, a među dobitnicima je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, kojoj će biti uručen Orden Srbije na lenti.

Ovaj orden se dodjeljuje predsjednicima država i vlada za naročite zasluge učinjene za srpsku državu i narod. Prethodnih godina dobili su ga, između ostalih, Dodik, ruski predsjednik Vladimir Putin, kineski predsjednik Si Đinping, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko i mnogi drugi državnici.

U Srbiji se danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na dva važna događaja iz njene istorije koja su se desila na Sretenje, 15. februara – početak Prvog srpskog ustanka 1804. i proglašenje Sretenjskog Ustava 1835. godine.

Ostavite komentar: